Loading...

Grim Ordeal - A Tragedy Unfolds

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-11-2014

Tracklist

01. Surrender
02. Sombre Sun
03. Drainage
04. The Shade of Black Water
05. Darkside Desire
06. Metastatic Hatred
07. Breathing the Dark
08. Ghost of the Past
09. My Tragedy Unfolds

Het is alweer een paar jaar geleden dat de Deventer metalband Grim Ordeal hier aan de orde kwam. Aanleiding was toen hun drietrack demo (dateert alweer van november 2011) en het optreden dat de band deed als support van Sacred Reich (23 juni 2012, Hedon Zwolle; topavond!). Na het laatste optreden later in 2012 besloot de band zich terug te trekken in de studio om aan nummers voor het debuutalbum te gaan werken.

A Tragedy Unfolds verschijnt dan uiteindelijk op 23 augustus van dit jaar. Negen nummers die een combinatie vormen van bewerkingen van al bestaande nummers uit het Grim Ordeal-repertoire en splinternieuwe tracks. Mede dankzij de samenwerking met de inmiddels behoorlijk ervaren JB van der Wal (ook van Herder en Aborted) belooft dit in elk geval een solide, eigentijdse productie te zijn.

In de basis is de muziek van Grim Ordeal in deze paar jaren redelijk onaantastbaar gebleven. Een energieke mix van vooral thrash met death metal, met een vleugje hardcore, verpakt in een modern groovend jasje. Nee, wat mij betreft geen metalcore, al zijn er wel passages die daar tegenaan leunen. Grim Ordeal heeft z'n roots nadrukkelijk meer in de old school metal liggen dan in de modernere core-varianten.

Het eerste nummer Surrender opent rustig met een introotje, om het album rustig op gang te laten komen. De track laat zelf wel gelijk het beste van Grim Ordeal horen. Thrash in een opzwepend tempo, dikke riffs, met lekkere ruige zang, en afgewisseld met melodieus gitaarwerk en fijne breaks en tempowisselingen. Al snel blijkt dat de variatie die de band in hun nummers stopt hun sterke punt zal blijken te zijn. Luister maar eens naar Sombre Sun, waar het voortdenderende tempo telkens onderbroken wordt door een iets ander ritme, met als klap op de vuurpijl een hele vette vertraging naar het einde toe waardoor het nummer heerlijk groovend eindigt. Nice!

Ook een nummer als Darkside Desire bevat van die heerlijk puntige fragmenten een mini-breaks. Vrijwel constant wisselend in tempo, zonder een strakke basis uit het oog te verliezen. Gebaseerd op de combinatie van riffs en groove is dit gewoon een echt moderne metal-track. De werkelijk denderende drumsound maakt dit plaatje helemaal compleet. Ik vind het knap hoe men de energie van deze muziek op CD heeft weten vast te leggen.

Heel eerlijk gezegd vind ik niet elk nummer op zich even sterk, zo vind ik Metastatic Hatred iets te veel naar hardcore neigen, maar dat is waarschijnlijk gewoon een kwestie van smaak. Want daar staan simpelweg genoeg beukende en groovende nummers tegenover, zoals de hierboven genoemde nummers, maar ook The Shade Of Black Water en het afsluitende trio Breathing The Dark, Ghost Of The Past en het (bijna-) titelnummer My Tragedy Unfolds.

Grim Ordeal heeft de afgelopen jaren goed benut door doordachte nummers te schrijven en die met volle energie vast te (laten) leggen op schijf. Natuurlijk zijn er wel invloeden te herleiden naar deze muziek, zo denk ik vooral aan groove metal en de zogenaamde New Wave Of American Metal (Trivium bijvoorbeeld). Maar dat is niet erg, het is al moeilijk genoeg om origineel voor de dag te komen in de metal anno 2014. De uitvoering is daarentegen wel behoorlijk herkenbaar, en daarmee heeft de band echt wel iets eigens; zeker in combinatie met deze knallende productie! A Tragedy Unfolds is gewoon een goed debuutalbum van een band van eigen bodem, Grim Ordeal kan hier mee voor de dag komen. En nu snel weer het podium op!

Otto Donk - zang

Bram Bergevoet - gitaar

Raymond Groenink - gitaar

Bryan Zwiers - bas

Rob Pol - drums