Loading...

Grimmreaper - The Tragedy of Being

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-04-2021

Tracklist

01. Mind's Mirrors Meshing Together
02. North Star
03. Prison
04. Resent
05. The Land I Will Show You
06. Catastrophe Of The Tragic Melancholies
07. Road of Resistance [Babymetal cover]
08. Happy Times
09. The Tragedy of Being

Logan Grimm is een ambitieuze jonge kunstenaar die de wereld wil veroveren, en ook de bedenker van de band Grimmreaper. Hij heeft een intens achtergrondverhaal ontwikkeld voor een multimediaproject dat de zeer menselijke realiteit van tragedie en lijden verkent, en de keuzes die ze bieden, van nihilisme en wrok tot transcendentie en moed. In het proces hiervan heeft hij muziek gemaakt die de invloeden van zeer technische bands als Meshuggah, Devin Townsend en Dragonforce (luister maar eens naar North Star) combineert met het werk van meer mainstream bands als Five Finger Death Punch en Bullet For My Valentine.

Het project draait om een ​​album getiteld The Tragedy Of Being. Het verslag onderzoekt zowel nobele als verachtelijke manieren om te reageren op de omstandigheden die inherent zijn aan het menselijk bewustzijn. Omdat het volledig een soloproject is, zal Grimm op de plaat optreden als elk 'bandlid'. Hij zal ook elk lid vertegenwoordigen in de video's die voor het project zijn uitgebracht, elk verborgen achter een zwarte kap met een ander uiterlijk. The Tragedy Of Being zal vergezeld gaan van een documentaire over het creatieproces met de tweelingpersoonlijkheden van de zakelijke Logan en de poëtische kunstenaar Grimm. Het belichaamt zijn gevoel voor humor, alter ego's en inspiraties.

Logan Grimm, die zichzelf vertegenwoordigt als de belichaming van zijn lyrische thema's, heeft een sterke visuele aanwezigheid voor het project opgebouwd. Direct herkenbaar en eindeloos ambitieus, zijn er diverse interessante aspecten in het werk van Grimmreaper te horen. Met een mooie toekomst voor hem geschilderd met alles van het vormen van een doe-het-zelf-label tot eindeloos toeren, heeft Logan Grimm de ambitie en de visie die bij elkaar passen. Klaar om betekenisvol in de conservatieve metalscene te worden, kijkt Grimmreaper niet alleen moedig, maar ook eigenzinnig naar de toekomst.

Verwacht hier dus een brede inbreng van allerlei metal-subgenres. De metal van Grimmreaper klinkt uiteraard zeer eigentijds, getuige de laaggestemd klinkende grooves in veel van de gitaarriffs, zoals opener Mind's Mirrors Meshing Together meteen laat horen. Waar Grimmreaper ook niet aan doet is conventionele composities; geen standaard couplet-refrein-afwisselingen, en vaak ook geen compacte speelduur. De negen nummers duren bij elkaar een goed uur, dus reken maar uit dat het zeker niet allemaal korte tracks zijn. Zelfs een cover van het Japanse fenomeen Babymetal (Road of Resistance) wordt daarbij niet geschuwd. Om de brede benadering maar even aan te geven: in Catastrophe Of The Tragic Melancholies komt ook industrial black metal voorbij. Ik bedoel maar.

Logan Grimm ontpopt zich als een begenadigd muzikant en componist, waarbij ik wel het idee heb dat hij nog zoekende is om al zijn ideeën in verteerbare nummers om te zetten. Soms is de overdaad aan muzikale krachtpatserij echt iets te veel van het goede vind ik. Tegelijkertijd zorgt de componist er gelukkig wel voor om op z'n tijd atmosferische rustmomentjes in te bouwen, zodat je niet alleen maar naar een aaneenschakeling van over the top-snelle riffs en blasts zit te luisteren (The Land I Will Show You, het afsluitende titelnummer The Tragedy Of Being). Het album is hoe dan ook een interessant visitekaartje van een artiest die groot durft te denken.

Logan Grimm - all instruments and vocals