Loading...

Grind Zero - Mass Distraction

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-09-2014

Tracklist

01. Blood Soaked Ground
02. Dislocation
03. War For War
04. Mass Distraction
05. Treacherous Betrayer
06. The Black River
07. Modern Slavery
08. Fucked Up Nation
09. Extra Life Disease

Zeg eens eerlijk: wie moest bij het lezen van de bandnaam Grind Zero meteen denken aan grindcore? Ik ook. Toch speelt deze Italiaanse band dat, op een heel enkel fragmentje na, dus niet. Wat dan wel? Dat lees je zo. Grind Zero ontstond in 2011 in Milaan en bracht in april 2013 demo Forceful Displacement uit, met daarop een drietal tracks die we ook weer terugvinden op het debuutalbum dat hier nu in digitale vorm voor me ligt. Mass Distraction verscheen op 14 juli via Mighty Music.

Wat we te horen krijgen is min of meer eigentijdse, meest midtempo, maar nauwelijks echt snelle death metal. Het enige dat aan grind doet denken zijn deels de vocalen, die regelmatig doen denken aan rochels en squeels die ook in de grind gebezigd worden. Sowieso is de vocale reikwijdte hier redelijk breed te noemen. Ander speerpunt van de band is het vele gebruik van de double bass-pedalen, ongeacht het tempo waarin gespeeld wordt. Eigenlijk steekt het riffwerk daar maar schril bij af, want daar is na meerdere keren beluistering nauwelijks iets van blijven hangen.

De muziek is agressief, opgefokt zo u wil, en bevat de nodige hoempa of polka-ritmes waarop lekker gemosht kan worden; de schreeuwerige grunt past daar goed bij. De death metal is dus eigentijds te noemen, we horen hier zeker niet de old school variant (ok, een enkele uitzondering als Modern Slavery daargelaten) noch een al te melodieuze tendens. Eerder zou ik hardcore- of zelfs een enkel keertje thrash metal invloeden noemen.

Origineel is deze muziek absoluut niet, goed uitgevoerd des te meer; deze muzikanten verstaan hun vak. Het vervelende vind ik alleen dat er van de muziek zo weinig blijft hangen, op een of andere manier komt het niet over. Mij pakt het in elk geval niet.

Marco Piras – Vocals

Danilo Di Lorenzo – Guitars

Udo Usvardi – Guitars

Alessandro Colombo – Bass

Alessandro "Rullo" Durini – Drums