Loading...

Grog - Macabre Requiems

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-03-2023

Tracklist

01. Embrace My Cold Body
02. Tribal Flesh Ceremony
03. Dawn of the Living Dead
04. Monstrous Anatomic Deformation
05. Splashterized Autopsy
06. Excreted and Vomited Abortions
07. Spontaneous Gore
08. Cannibal Feast
09. Rotten Grave
10. Sado-Masoquist Butchery
11. Cannibalistic Devourement
12. Blood in My Face
13. Drowned in the Pleasure of Tortured Flesh

Zo af en toe worden er wat klassiekers bij de ballen gegrepen, en opnieuw uitgebracht om te laten horen hoe relevant ze nog steeds zijn. Een van die bands die zonder veel poespas de underground-escapades heeft doorstaan, is het Portugese Grog, een van die extreme combo's die Portugese metal-scene op de kaart zette. Afkomstig uit de periferie van Lissabon, sinds 1991, zijn ze nog steeds een aan te bevelen kracht tussen hun extreme muzikale gelijken in de huidige metal-scene, en verdienen ze daarvoor wel enige erkenning. Dat is mede te danken aan een monster van een debuutalbum genaamd Macabre Requiems, oorspronkelijk uitgebracht in 1996.

Macabre Requiems was Grog's eerste langspeler, na enkele voorgaande demo's en een live 7'' EP, die de naam van de band naar een nieuw sonisch horrorniveau bracht met zijn buzz-saw gitaarspel, knapperige baslijnen, bloederige refreinen, en spetterend-grommende grunts. Daarnaast beschikte de Portugezen ook over verrotte maar organische drums, een element dat nadrukkelijk naar voren werd gebracht binnen de knetterende productie. Ondanks - of juist dankzij! - de verrukkelijk ranzige benadering van Grog, is er een simpele, en daarmee aantrekkelijke structuur die deze nummers tot tijdloze knallers maakt.

Death metal en grind, vermengd met furieuze blasts die je raken als bloederige vleeshompen, recht in je smoel. Serieus, de extreme metal van Grog komt qua intensiteit overeen met die van enkele van de fijnste bands uit de jaren '90, zoals Autopsy, Broken Hope, Brutal Truth, Baphomet, Cannibal Corpse, Devourment, Impetigo en Suffocation. Ja, door deze referenties vraag je je waarschijnlijk af: waarom hebben we hier niet eerder meer van gehoord? Misschien was de timing of het benodigde geluk niet de juiste, maar beter laat dan nooit, toch?

Na dit debuut verschenen nog drie langspelers, waarvan de twee laatste door (eveneens) twee van mijn collega's hartelijk onthaald werden. En nu is er dan de gelegenheid om dit eerste werkstukje in te halen, aangezien we ook denken dat dit een crimineel onderschatte release is, en daarmee een heruitgave verdient. Zowel op CD als op tape is het album sinds november vorig jaar weer verkrijgbaar.

Als je op zoek bent naar een smerige, bedompte en griezelige sfeer, zal elke death metal-fan die van gruwelen houdt, vinden dat Macabre Requiems in hun straatje past. Wie voor altijd door de tijdloze poort gaat, behoort tot het heden. Geen modieus old school eerbetoon, maar the real deal.

Pedro Pedra - Vocals

Hugo Andremon - Guitars

Johnny - Drums

Marco - Bass