Loading...

Haderach - Haderach

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-09-2019

Tracklist

01. Rakian Sun
02. Sands of Exile
03. Wormrider

Haderach is een door sci-fi geïnspireerde doomy eenmansband uit Canada. De zelfgetitelde release is logischerwijs het eerste album. Jake Hamilton is het brein achter dit project en bespeelt hier alle instrumenten, en neemt daarnaast ook de zang voor zijn rekening. Het (mini-)album bevat drie nummers met bijna 35 minuten speeltijd, waardoor het een verteerbaar album is, zelfs voor een album met langere nummers.

Het openingsnummer Rakian Sun brengt de eerste paar minuten door met omgevings- en atmosferische structuren. Hiermee openbaren zich wat mij betreft ook de invloeden van drone en ambient; niet vreemd natuurlijk voor zulke lange tracks met een trage opbouw; zeker gecombineerd met een interesse in science fiction. Die opbouw onthult even verderop door fuzz gelaagde riffs en bastonen, waarbij de drums eenvoudig maar adequaat zijn uitgevoerd. De zang is strak en een beetje aan de cleane, hoge kant, maar blijkt uiteindelijk toch wel te werken. Rakian Sun blijft zichzelf opbouwen tot rond de vijf minuten waar we worden getrakteerd op een lekker schurende doom riff.

Net als bij het eerste nummer heeft daarna ook Sands of Exile de tijd nodig om de ruimtelijke structuren neer te leggen voordat het nummer echt op gang komt. Je zou kunnen zeggen dat zo'n nummer eigenlijk een stuk sneller tot de kern zou kunnen komen, maar ja, dat lijkt me nou net niet de bedoeling. In de uitgesponnen opbouw zit juist de meeste atmosfeer, het is wel de bedoeling dat de luisteraar deze spanning als zodanig beleeft. De afwisseling tussen rock/metal-achtige muziek - zoals de trage riffs die we te horen krijgen - en ambient uitingen levert een interessant spanningsveld op.

Het laatste nummer Wormrider maakt een einde aan de langdradige intro's en lijkt in eerste instantie wat vlotter tot zaken te komen. We horen in elk geval direct een gitaarriff - een lekkere slome nog wel. Maar na een paar minuten worden we weer terug getrokken in de psychedelische traagheid die de vorige tracks kenmerkten. Maar niet voor heel lang, want het kenmerkende gitaargeluid komt weer snel terug. Evengoed blijft de onheilspellende, vervreemdende atmosfeer de hoofdrol spelen; gelukkig maar!

Zoals je al begrepen hebt is de muziek van Jake Hamilton ofwel Haderach niet voor iedereen weggelegd. Liefhebbers van hypnotiserende herhalingen, een weirde sfeer en een doomy / ambient muzikale insteek gaan dit zeker waarderen. Ik mag hier zelf ook graag naar luisteren; de bijzondere sfeer spreekt me absoluut aan, daar laat ik me graag in meevoeren.

Jake Hamilton - all instruments and vocals