Loading...

Harakiri For The Sky - Mære

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-03-2021

Tracklist

01. I, Pallbearer
02. Sing For The Damage We've Done
03. Us Against December Skies
04. I'm All About The Dusk
05. Three Empty Words
06. Once Upon A Winter
07. And Oceans Between Us
08. Silver Needle // Golden Dawn
09. Time Is A Ghost
10. Song To Say Goodbye [Placebo cover]

Living for the memory of a love that died

Still searching for stars in a cloudy and rainy night

Het Oostenrijkse Harakiri For The Sky viert in 2021 hun tienjarige jubileum, en is tevens het jaar waarin hun vijfde album Mære uit komt. het is de opvolger van Arson, dat in 2018 mijn echte kennismaking met de band was. Mære is een kwaadaardige entiteit uit de Germaanse en Slavische folklore die op de borst van mensen zit wanneer ze slapen, en beklemming en angst veroorzaakt. Ons woord nachtmerrie komt er vandaan.

De mix van authentieke, melancholieke black metal en atmosferische post-rock / -black metal lijkt hier een hele zit, maar blijkt (opnieuw) een boeiende reis. De tien nummers halen een gezamenlijke speelduur van bijna 85 minuten, reken er dus op dat je een paar heerlijk uitgesponnen tracks voor de kiezen krijgt, waarbij afwisseling troef is. De relatief melodieuze invulling van deze muziek zorgt er voor dat Mære verdomd makkelijk weg luistert, en geeft tegelijkertijd Harakiri For The Sky z'n eigen smoel.

De basis van black metal is nooit ver weg, getuige de met regelmaat voorbij komende blastbeats en de schuurpapieren krijs van J.J. Maar de muziek van dit duo drijft vooral op de pakkende gitaarmelodieën en tremoloriffs - en de in wanhoop gedrenkte, krijsende vocalen - die de sfeervolle postrock zijn emotievolle lading geven. Begrijp me goed: het is nog altijd extreme muziek met een hoog (black) metalgehalte die Harakiri For The Sky voortbrengt, maar elk nummer herbergt op een of andere manier wel een pakkende melodielijn of catchy hook om je vrij eenvoudig door de nummers heen te loodsen.

Na de toch vooral zwartgeblakerde opener I, Pallbearer laat de band met Sing For The Damage We've Done al veel meer van zichzelf horen, en wordt de oorspronkelijke black vermengd met meer ingetogen gitaargetokkel en pianospel. Uiteraard tot een logisch klinkend geheel gesmeed. Luister maar eens naar het gelaagde I'm All About The Dusk, en hoor hoe de muzikanten je willen meevoeren in prachtig geschilderde plaatjes, maar daarnaast nooit de boosaardigheid uit het oog (oor) verliezen. Dat laatste komt ook goed naar voren in Three Empty Words, dat behoorlijk harde en snelle passages laat horen.

Ook zeer atmosferisch zowel als gelaagd is Silver Needle // Golden Dawn, een van de fijnere composities van het album naar mijn idee. Ik hoor deze echt heel erg graag. Er zou oorspronkelijk ook een vrouwenstem meedoen op deze track, maar er werd afgezien van haar bijdrage vanwege onduidelijke sympathieën die de dame in kwestie er op na zou houden. Dat is jammer, want een andere stem als variatie op het monotone geschreeuw van Michael J.J. zou wat mij betreft welkom zijn. Laat dat het enige minpunt zijn binnen de aanpak van Harakiri For The Sky. Als slotakkoord van het fraaie album hebben de heren hun geheel eigen versie van Placebo's Song To Say Goodbye in petto - een passende titel natuurlijk.

Mocht je de voorgaande albums van Harakiri For The Sky kunnen waarderen, dan kun je Mære blindelings aanschaffen. Dat geldt wanneer je de band nog niet kent, maar wel bands als Daefheaven, Wolves In The Throne Room, Anomalie, Amesoeurs, Alcest, of het Engelse Fen. In die hoek moet je deze muziek zo'n beetje zoeken. Ik vind het opnieuw een zeer interessant album, dat na een paar luisterbeurten (neem er de tijd voor!) steeds beter wordt.

Matthias Sollak - all instruments

Michael J.J. - all vocals

Kerim Lechner - drums