Loading...

Hateful - Set Forever On Me

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-09-2020

Tracklist

01. On the Brink of the Ravine
02. Oxygen Catastrophe
03. Phosphenes
04. The Irretrievable Dissolution Process on the Shores of Time
05. Will-Crushing Wheel
06. Caldera
07. Time Flows Differently
08. Our Gold Shined in Vain
09. The Nihil Truth
10. River's Breath
11. The Proof

De Italiaanse death metalband Hateful bestaat al sinds 1997, maar kwam pas in 2010 met debuutalbum Coils of a Consumed Paradise, drie jaar later opgevolgd door Epilogue of Masquerade. Dat waren de albums tot nu toe, geen overdreven fanatieke productiviteit dus. Ik had dan ook nog nooit van de band gehoord, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Deze maand verschijnt album nummer drie: Set Forever On Me.

De death metal van Hateful valt met gemak te categoriseren als technisch sterk onderlegd. De elf relatief korte, compacte composities (gezamenlijk speelduur: 38 minuten) barsten uit hun voegen van virtuoze hoogstandjes. Het trio muzikanten heeft duizelingwekkende structuren geconstrueerd door riffs en drumpatronen op elkaar te stapelen met uitzinnige ijver en chirurgische precisie. De muziek bevat elementen van de vroege technische death metal bands als Atheist, Gorguts, Disincarnate en Death, krachtige brute elementen die doen denken aan bijvoorbeeld Suffocation en Deeds of Flesh, en zelfs de kinetische, steeds veranderende eigenschappen van bands als Spawn of Possession en Necrophagist.

Er is voor de luisteraar op deze manier enorm veel te ontrafelen. Hateful neemt de tijd om de verschillende composities uit te werken, waarbij niet alleen de technische vaardigheden geëtaleerd worden, maar ook samenhang en beluisterbaarheid behouden blijven. De ingewikkelde, zeer uitdagende structuren, Immolation-achtige complexiteit en dissonantie, gekmakende behendigheid vormen de voornaamste aantrekkingskracht.

Het is in de basis een old-school, zeer gitaargedreven stijl van death metal voorzien van een flinke portie technische snufjes. Nummers als opener On the Brink of the Ravine en The Irretrievable Dissolution Process on the Shore combineren de groovende, rollende old-school vibe met complexiteit van verschillende signaturen. Ondanks alle technische fratsen toch headbangbaar, en met een organische feel. Ik vind het knap dat Hateful binnen drie of vier minuten weet neer te zetten waar modernere techneuten soms het dubbele aan speelduur voor nodig hebben.

Het enige minpuntje dat ik even wil aanstippen is de naar mijn mening achtergebleven vocale invulling. Het wat hese stemgeluid sneeuwt aardig onder binnen het overrompelende totaalgeluid. Hier had een steviger grunt absoluut beter gepast. Voor de rest niets dan lof voor dit trio Italiaanse muzikale krachtpatsers.

Daniele Lupidi - Bass, Vocals, Guitars

Massimo Vezzani - Guitars

Marcello Malagoli - Drums, Vocals