Loading...

Hell's Coronation - Transgression Of A Necromantical Darkness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-09-2023

Tracklist

01. Spirituality of Burning Black
02. For Vengeance the Malevolent Fog Rises
03. Primordial Wrath of Old Death
04. From His Blood
05. Kości Boga
06. The Dead Flame of the Cold Wintermoon

Na hun debuutalbum Ritual Chalice Of Hateful Blood uit 2019 is het Poolse duo Zeper en Skogen van Hell's Coronation bezig geweest met een hele reeks split- en EP-releases, waarna vervolgens werd besloten dat de tijd rijp was om de zaken te vervolgen met een tweede langspeler: Transgression Of A Necromantical Darkness. Dit is overigens 'pas' mijn kennismaking met deze band.

Na de eerste luisterbeurt blijf ik een beetje in verwarring achter, overdonder door wat ik gehoord heb. Is het doom? Is het black? Nou ja, een verrassend samengaan van beide dus eigenlijk. Muzikaal gezien is dit doom qua tempo, maar dan voltrokken in een ijskoude atmosfeer, druipend van boosaardigheid en malaise. Vijf lange, zich traag voortslepende tracks met een kortere instrumentale afsluiter ademen een voelbare essentie van angst en verval.

Spirituality Burning Black en For Vengeance The Malevolent Fog Rises slepen zich voort in een stevig dreunend timbre, waarnaast ijle klanken van het toetsenbord en krijsende zanglijnen voor de sfeerzetting zorgen. Drums die klinken als een hart dat langzaam bloed pompt kondigt Primordial Wrath Of Old Death aan, een nummer dat in de basis 'gewoon' aan klassieke doom metal doet denken. Maar dan die rasperige kwaadaardige zang, dat verandert de zaak toch behoorlijk.

From His Blood is misschien wel het meest slome en sobere nummer van het stel, maar de macabere atmosfeer spreekt me enorm aan. Bovendien is het een behoorlijk onderhoudende track vanwege subtiel spel met ritmes. Afwisseling speelt nog net iets meer een rol op Kości Boga (Bones Of God) dat een beetje een punky black'n'roll-vibe heeft. The Dead Flame Of The Cold Wintermoon is een ambient slotakkoord, geheel in de koude sfeer van het begin van het album.

Het was even wennen, maar uiteindelijk heeft Hell's Coronation mij met Transgression Of A Necromantical Darkness weten te grijpen. Wanneer je eenmaal in die sfeer zit is er ook geen houden meer aan. Sterk atmosferisch album.

Zepar - Vocals, Guitars, Bass, Keyboards

Skogen - Drums