Loading...

Helllight - Journey Through Endless Storms

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-02-2016

Tracklist

01. Journey Through Endless Storm
02. Dive In The Dark
03. Distant Light That Fades
04. Time
05. Cemetherapy
06. Beyond Stars
07. Shapeless Forms Of Emptiness
08. End Of Pain

Funeral doom uit Brazilië, een onverwachte combinatie wat mij betreft, maar ach, waarom ook niet. Helllight heet de band in kwestie, en ondanks dat deze band al sinds 1996 bestaat en inmiddels aan de vijfde full length toe is, had ik er nog niet eerder van gehoord. De gelegenheid tot kennismaking krijg ik nu, middels het album Journey Through Endless Storms, dat in september van het vorige jaar verscheen.

Maar liefst 80 minuten aan diepe droefenis en melancholie, fraaie en betoverende muziek in al z'n ellendigheid. Uit niets kan ik afleiden dat de band afkomstig is uit het zonnige Brazilië, en had wat mij betreft evengoed uit Scandinavië kunnen komen. Dit gezegd hebbende is er wel een band waar ik een paar keer aan moest denken bij het beluisteren van dit album, en dat is de Faeröerse doom metal band Hamferð. Ook een band met een kenmerkende, meer ingetogen, zeer sfeervolle stijl, waar je bijna aan af kunt horen dat ze een behoorlijk afgelegen afkomst hebben. Dat gevoel heb ik ook bij Helllight.

Sfeer en emotie zitten in elke noot die wordt uitgeperst, daar moet deze muziek het ook van hebben. Want zoals zo vaak is enige vorm van originaliteit of eigenheid ver te zoeken in dit genre. Maar de uitvoering maakt dat meer dan goed! Donkere riffs en melodieuze toetsenpartijen gaan hand in hand om de luisteraar zo veel mogelijk in vervoering te brengen. Afwisselend worden ruige grunts en cleane zang in stelling gebracht om de muzikale effecten nog te versterken.

Een heel enkele keer betrap ik me er op dat een nummer of passage net iets te lang duurt, net een herhaling te veel bevat, of dat er gedurende een paar minuten net te weinig gebeurt (ironisch genoeg geldt dit bijvoorbeeld voor het nummer Time, vind ik). Het kan er ook aan liggen dat het album wel erg lang duurt. Of dat de nummers onderling net wat te weinig afwisseling bevatten. Begrijp me goed: ik vind dit echt enorm fraaie muziek. Maar ik hoor niet echt iets dat Helllight doet onderscheiden van de genregenoten.

Alexandre Vida - Bass

Fabio de Paula - Guitars, Vocals

Rafael Sade - Keyboards, Vocals