Loading...

Hellvoid - Gloomy Wizard

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-11-2015

Tracklist

01. Decapitated
02. Broken Glass
03. Rehab
04. Gloomy Wizard
05. Learn From This Mistake

Hellvoid is een nieuwe band, opgericht in januari van dit jaar, afkomstig uit Polen. Het concept was al wel eerder bedacht door bassist Maciej Bardo, maar had nog wat tijd nodig om te rijpen. De band stelt zich voor middels een vijftrack EP Gloomy Wizard.

Het is lastig om Hellvoid in een muzikaal hokje te plaatsen, zelf noemen ze hun muziek bass 'n' roll. Dat is dan uiteraard vooral gebaseerd op de instrumentale invulling: Hellvoid heeft twee bassisten, en geen gitarist. Er is als het ware een 'solobassist' die de rol van de gitaar overneemt. Het is vooral de bedoeling om een vet distorted geluid te produceren. Ik hou het qua muziek op stoner/heavy rock met een doomy insteek.

Natuurlijk klinkt de muziek vet met zo'n constant rammelende bas, en is het even wennen: het klinkt ook best apart. Maar wanneer je daar doorheen luistert blijft er goed beschouwd niet heel bijzondere muziek over. Je hoort een basgitaar waar je normaal gesproken een 'gewone' gitaar hoort, en dat is het dan wel. De muziek wordt er niet noemenswaardig anders door; of beter gezegd: de nummers worden er niet sterker van. Mijn eerste kennismaking was de single Broken Glass (via youtube) maar ik kan niet zeggen dat ik onder de indruk was.

Het titelnummer Gloomy Wizard bevalt me daarentegen wel; deze is lekker donker, onheilspellend, zelfs wel spannend. Het nummer sleept zich dreigend en log voort, en past wel bij de omschrijving die de band via hun infosheet gaf. Zo laat de band via de diverse nummers verschillende kanten van zichzelf horen. Ik heb het gevoel dat Hellvoid misschien iets te snel met plaatwerk op de proppen is gekomen, en zich beter eerst kan richten op het schrijven van nummers binnen een bepaald kader. Nu lijkt alles gecentreerd rond die ene bas, en dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Mateusz Karsznia - zang

Maciej Bardo - bas

Jakub Szwemin - bas

Krystian Wejda - drums