Loading...

Hellwitch - Syzygial Miscreancy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-04-2017

Tracklist

01. The Ascent
02. Nosferatu
03. Viral Exogence
04. Sentient Transmography
05. Mordirivial Dissemination
06. Pyrophoric Seizure
07. Purveyor of Fear

Geinig wel: heb ik net een maand geleden de nieuwe EP van Hellwitch At Rest besproken - waarbij ik uiteraard ook refereerde aan hun onvolprezen debuutalbum Syzygial Miscreancy - komt Vic Records 'opeens' met een heruitgave van dat album. Sowieso is dat materiaal in de loop van (ook recentere) jaren al regelmatig opnieuw uitgebracht, al dan niet met extra's.

Hellwitch was natuurlijk zo'n proto-typische band uit de Scott Burns/Morrisound-stal, die z'n tijd enigszins vooruit was met hun ingenieuze thrash/death metal met progressieve invloeden. De band paste daarmee prima in dezelfde muzikale omgeving waar bijvoorbeeld ook bands als Death, Sadus en Atheist aan ontsproten zijn. Het lijkt mij een typische kip-en-ei-kwestie als het gaat om de vraag welke band nou eerder was met hun muziek, en wie nou uiteindelijk wie eventueel tot inspiratie heeft gediend.

En eigenlijk is de muziek van Hellwitch ook gewoon te geschift voor woorden. Wanneer je na intro The Ascent het snelle en agressieve Nosferatu ook maar een beetje serieus probeert te volgen word je al knettergek. Zowel de technische riffs als onverwachte breaks en tempowisselingen vliegen je om de oren. Dit alles gebracht met een precisie en strakheid waar je gewoon eng van wordt. Patrick Ranieri en de zijnen musiceren op hoog niveau!

Je zou de band met terugwerkende kracht ondergewaardeerd kunnen noemen, Hellwitch ontsteeg desondanks nooit de underground scene. Hoewel er productietechnisch wel een en ander valt aan te merken op het materiaal, staat het pure vakmanschap hier buiten kijf. Hier zijn rasmuzikanten aan het werk, die ook compositorisch een en ander te bieden hebben.

Dat geldt ook voor deze heruitgave op zich. Als bonus zijn twee via het mengpaneel opgenomen shows live in Fort Lauderdale uit 2012 en 2013 toegevoegd. Al is het alleen maar als 'bewijs' dat de heren muzikanten echt zo goed zijn/waren dat ze deze ingewikkelde muziek ook 'gewoon' live kunnen reproduceren. Liefhebbers van genoemde bekendere bands kennen Hellwitch waarschijnlijk ook al wel, of moeten anders zeker toeslaan. Om tot de ontdekking te komen dat deze band niet onderdoet voor die collega's.

Patrick Ranieri - Guitars, Vocals

Joe "Witch" Schnessel - Drums

Tommy Mouser - Bass