Loading...

Hex - Behold the Unlighted

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-03-2022

Tracklist

01. As Darkness Descend Upon You
02. Impending Doom Towards Darkness
03. ...And Thus Spoke Darkness

De band Hex hecht er waarde aan te melden dat ze afkomstig is uit Euskadi; dat is wat wij Baskenland noemen. Ik ga dus vanaf hier Baskische schrijven in plaats van Spaanse, mij maakt het niet zo veel uit. Ik leerde Hex kennen in 2019 naar aanleiding van hun tweede album God Has No Name. Hun doom / death metal-insteek kon me op dat moment zeker bekoren. Maar eens horen hoe de band op deze opvolger, EP Behold The Unlighted, voor de dag komt.

Hex laat zich graag vergelijken met bands als (oude) Paradise Lost en My Dying Bride, maar ik zoek de overeenkomsten toch meer in de richting van Bolt Thrower en Asphyx. Wat rauwige, lome death metal, met zeker een doomy insteek; authentiek of old-school, of hoe je het ook wil noemen. De verfijning van de zogenoemde Peaceville Three mist Hex toch wel een beetje; maar uiteindelijk doet dat er helemaal niet toe natuurlijk, en mogen we Hex op hun eigen prestaties beoordelen. Naast de genoemde vergelijkingen laat Hex zo af en toe ook een vleugje Swedeath old school groove horen, en dat past hier natuurlijk helemaal.

Ondanks 'slechts' drie nieuwe nummers en een speelduur van bijna 21 minuten, is al wel vrij vlot te constateren dat het Baskische gezelschap heeft bijgeleerd ten opzichte van hun voorgaande album. De tracks klinken wat meer samenhangend, op compositorisch vlak heeft de band vooruitgang geboekt. Overgangen en tempowisselingen lopen soepeler, terwijl ook de riffs en leads meer overtuigen.

Qua duistere atmosfeer was er al helemaal niks mis met de voorganger, die wordt hier dan ook op prettige wijze gehandhaafd. Donker, beklemmend, onheilspellend, woorden die hier allemaal prima bij passen. Het is niet voor niets dat het woord Darkness in elk van de drie songtitels voorkomt. Liefhebbers van genoemde voorbeelden of muzikale richtingen zullen niet direct stijl achterover slaan van Hex's nieuwste EP, maar wat mij betreft is het niet te missen dat de Basken echt heel goed bezig zijn!

Jon - Guitars

Jonathan Pernía García - Vocals

Adolfo Cantoya - Guitars

Rober - Drums

M. Akerburu - Bass