Loading...

Hillsphere - Florescence

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 24-06-2018

Tracklist

01. Florescence
02. The Breeding Of Us
03. Home
04. Our Physical Way of Speaking
05. Aquarius
06. Ghost of You
07. Mind at Rest
08. Clairvoyance

Het progressief georiënteerde Layered Reality label uit Amersfoort blijft ons maar bestoken met fijne releases. Hadden we hier al genoten van Mind:Soul, Dimaeon, ReSolve en natuurlijk TDW, is er nu weer Hillsphere die middels een album even die tijdloze progrock wortels uit de grond trekt om de buitenwereld nog eens te laten zien en beleven waar dat ook allemaal weer voor stond. De band werd enkele jaren geleden opgericht in Amsterdam door gitarist/toetsenist Elias Mayer. In 2015 verscheen de eerste single Clairvoyance en nu, drie jaar later ligt in de vorm van Florescence dan het allereerste album van het vijftal op tafel.

Al direct met het intro wordt duidelijk waar het de band om te doen is: het scheppen van weidse sferen waarbij de luisteraar naar hartenlust kan associëren en visioenen voor zichzelf oproepen. Als daarna The Breeding Of Us ingezet wordt, zit je midden in een opzwepende instrumental waar vlotte keyboardmotiefjes meedogenloze duels uitvechten met de gitaar. Ook op vocaal terrein worden duels geleverd middels schuurpapieren vocalen die af en toe de cleane zang op scherp komen zetten. Zo krijgt Our Physical Way Of Speaking bijvoorbeeld een extra heavy draai mee.

Wat het album aangenaam maakt zijn de mooie verstilde passages die als een vloedgolf overspoeld worden door de ruigere secties. Hier klinken bij vlagen invloeden van Devin Townsend in door. Al smeert Hillsphere gelukkig nergens de boel zo dicht als Townsend. Zoals in het begin vermeld, duikt Hillsphere regelmatig naar de tijdloze prog- en symfowortels van weleer. Het is op en top genieten om te zien én te horen hoe er altijd weer bands opstaan om de erfenissen van Marillion, Rush, Dream Theater, Ayreon en Pink Floyd enzovoorts springlevend te houden door te larderen met hun eigen verhalen.

Het tekstuele concept dat handelt over persoonlijke ontwikkeling is minstens zo belangrijk voor de beleving van het album. Het brengt een prachtige doch melancholisch aspect aan het totaalbeeld van Florescence. Hillsphere levert met haar debuut een uitermate compleet werkstuk af. Dit is genieten met een grote 'G'.

Tim Beimer - Vocals

Elias Mayer - Guitar, Keyboards, Vocals

Robin Waij - Guitar

Kevin van der Reijnst - Bass

Wouter Macare - Drums