Loading...

Hirax - Raging Violence [reissue]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-09-2023

Tracklist

01. Demons - Evil Forces
02. Blitzkrieg Air Attack
03. Guardian Protector
04. Bombs of Death
05. Defeat of Amalek
06. Raging Violence
07. Call of the Gods
08. Warlords Command
09. Suicide
10. Executed
11. The Gauntlet
12. Destruction and Terror
13. Destroy
14. Bloodbath
15. Untitled [bonus]

Het Amerikaanse Armageddon Label heeft de eerste twee Hirax-albums van Metal Blade in licentie gekregen voor heruitgave op cd en vinyl in april 2023, nadat ze bijna twintig jaar niet meer herdrukt en verkrijgbaar waren. Daarbij is de oorspronkelijke cover art opnieuw gefotografeerd en hersteld door Hillarie Jason. De audio is opnieuw gemasterd en op maat gesneden voor de vinyl versie door Nick Townsend.

Ik begin (uiteraard) met het debuutalbum Raging Violence uit 1985 van een band uit Los Angeles die een toch wel legendarische dan wel cult-status heeft verworven. Raging Violence was / is een zinderende plaat met een crossover / thrash / speed metal-hybride die de kloof kon overbruggen tussen het 'echte' metal-publiek en het embryonale crossover hardcore / punk-tijdperk dat in 1985 nog volop in ontwikkeling was.

Hirax was altijd snel, ruig en rauw; ze schoten met volop energie en meedogenloze snelheid vooruit. Katon bracht traditionele zang in metal-stijl, waarbij de hoogste uithalen (toen nog alleen gebruikt door Mercyful Fate of Judas Priest) zorgden voor een eigen geluid. Met vijftien tracks in ruim een half uur speelduur waren die tracks kort en to the point, de ideale mix tussen de do it yourself-houding van de punk met de stoerheid van klassieke metal.

Uniek en compromisloos in hun stijl speelde de band samen met bands uit het zware muziekspectrum in de L.A.-scene en versterkte hun erfenis bij fans over de hele wereld met een productieve hoeveelheid interviews, correspondentie en traditioneel geworden tape-trading. Zo belandde Hirax met z'n muziek ook in Europa, waar de band aardig wat volgelingen kreeg.

In productioneel opzicht rammelt een en ander nog behoorlijk, qua drumwerk zelfs bijna letterlijk. Het klinkt allemaal wat rommelig, typerend voor het tijdsbeeld. Luister je daar doorheen dan hoor je een band met het metalen hart op de juiste plaats, die bevlogen z'n muziek brengt. Erg leuk om weer eens te horen!

Katon W. de Pena - Vocals

John Tabares - Drums

Scott Owen - Guitars

Gary Monardo - Bass