Loading...

Howling Giant - Alteration

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-06-2021

Tracklist

1. Understudy
2. Luring Alluring Rings
3. Enemy of My Anemone
4. Farmer Maggot's Crop

Howling Giant is zeker niet de enige band geweest die zich tijdens de corona-lockdown heeft lopen vervelen, dan wel andere manieren heeft gezocht om lekker bezig te blijven. Zo begonnen de bandleden met streamen op Twitch als een manier om de honger naar liveshows te doorbreken, terwijl ze vol spanning wachtten op de terugkeer van shows en touren. Die streams omvatten echt van alles: van koken met Tom en Zach tot Dungeons & Dragons-sessies, evenals solo instrumentale streams en elke zaterdag een volledige bandshow.

Tijdens die shows werd de kijkers gevraagd om songtitels te noemen, waarop ter plekke instrumentale jams werden bedacht, passend bij de songtitel. Nadat het kwartet een aantal van deze jams had bekeken, werd bedacht dat het misschien leuk zou zijn om er een paar in een professionelere setting op te nemen. Door liefhebbers, voor liefhebbers, en elke week live geïmproviseerd, een eerbetoon aan de fans, vrienden en familie die Howling Giant overeind hebben gehouden terwijl we met z'n allen de lockdown hebben doorstaan. Zo is dus Alteration ontstaan, een EP met vier instrumentale jams die op deze wijze zeer spontaan ontstaan zijn.

De dampende stoner van Howling Giant leent zich uiteraard perfect voor deze aanpak. De psychedelische touch, en daarmee gepaard dat lekkere onheilspellende sfeertje, blijven dan ook ijzersterk overeind. En kijk eens naar de hoes van deze EP, die past hier toch perfect bij, want alleen al daarvan gaat een hallucinerende werking uit.

Understudy valt als eerste op door de kracht van de herhaling, een terugkerende groove waarop je wel mee moet swingen. Luring Alluring Rings begint behoorlijk spacey, en is veel indringender, echt een heerlijk nummer om mee weg te zweven. Ook hier wordt een specifiek thema vrijwel constant herhaald. Achteraf zal me blijken dat juist dat de basis is voor alle vier de tracks van deze EP. Afsluiter Farmer Maggot's Crop is best kort, klinkt aanstekelijk vrolijk, en lijkt wel bijna de spot te drijven met de overige nummers , door de hoofdrol voor een wel heel simpel themaatje.

Het ontbreken van zang stoort geen seconde, sterker nog: went erg snel. De dikke twintig minuten aan muziek overtuigen wat mij betreft, al vind ik de onderlinge variatie tussen de vier tracks wat tegenvallen. Ik denk dat daar wel meer in had gezeten. De opbouw is in grote lijnen vier keer zo goed als hetzelfde, met het oeverloos herhalen van dezelfde riffs en thema's. Dat breekt wat mij betreft na verloop van tijd wel op. Alteration luistert lekker weg, maar ik kijk wel uit naar een volgende release van Howling Giant.

Tom Polzine - Guitar

Zach Wheeler - Drums

Sebastian Baltes - Bass

Marshall Bolton - Keyboards