Loading...

Hraun - Black Molten Essence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-06-2020

Tracklist

01. Occult Blood
02. Rituals
03. In The Pouring Rain I Lie
04. Seducing Voices
05. Hamarinn
06. Take Back The Light
07. Through The River Black

Hraun (IJslands voor lava) is een duo uit Duitsland dat onder deze naam sinds 2018 actief is, maar al de nodige ervaring heeft opgedaan in andere bands. Black Molten Essence is het debuutalbum. De band - laat ik het zo toch maar noemen - laat daarop een eigenzinnige vorm van black of in elk geval zwartgeblakerde metal horen.

Maar goed, zoals wel vaker tegenwoordig valt een band of album niet meer onder een enkele noemer te vangen. Zo horen we op Black Molten Essence net zo gemakkelijk invloeden van death en doom metal, maar ook proggy rock en wat post-achtige aanzet voorbij komen. Dat levert hoe dan ook een interessant en afwisselend hoorspel op, bestaande uit zeven hoofdstukken met een totale speelduur van bijna veertig minuten.

Opener Occult Blood was de eerste single / video die online verscheen, mijn kennismaking betekende met Hraun, en me direct nieuwsgierig maakte. Het donkere karakter sprak me meteen enorm aan, en ik had naar aanleiding van die ene track nog geen enkel benul in welk 'hokje' ik deze band mocht stoppen. Dit is een duister, trager, doomy nummer, dat zowel zware riffs als ook een soort van pakkendheid en melodie laat horen. De zang is bijbehorend somber, maar wisselt af met iets dat op een ingehouden grunt lijkt. De atmosfeer is naast duister, wat mij betreft ook zeer beladen, mysterieus. Zowel muziek als sfeer intrigeren mij.

Daarna maakt Rituals al een stuk meer duidelijk dat de hoofdmoot van de muziek de roots in de black metal heeft. Fel, agressief, maar toch ook met een stiekeme dosis toegankelijkheid. Daarna zijn In the Pouring Rain I Lie en Seducing Voices weer een stuk minder voor de hand liggend, qua stijl bijna ondefinieerbaar, waardoor mijn interesse alleen maar groeit. Midtempo, dreigend, maar toch ook betoverend, en op een mysterieuze manier pakkend. En dat gevoel blijft wel doorgaan gedurende het album.

Interessant is de paradox tussen een bijna gepolijste productie en een aardige dosis toegankelijkheid enerzijds, en de rauwheid van extreme metal aan de andere kant. Het album gaat regelmatig heen en weer tussen snelle, zwartgeblakerde woede-uitbarstingen en een langzame, sombere sfeer. Black Molten Essence is een van de meest bijzondere albums die ik recentelijk gehoord heb, dat staat als een paal boven water. Zo'n beetje alles van doom tot black metal wordt verkend, en opvallend samengesmeed tot een logisch klinkend geheel. Spannende plaat!!!

Marcel Schiborr "M.S." - all instruments

Legatus "S.B." - vocals