Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

IQ - Scrape Across The Sky

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-02-2017

Tracklist

01. Intro - Awake and Nervous
02. From The Outside In
03. The Road of Bones
04. Frequency
05. Without Walls
06. Ocean
07. Leap of Faith
08. Until The End
09. Outer Limits
10. The Seventh House
11. Ten Million Demons
12. Widow's Peak

Over de Britse progband IQ schreven we pas voor het eerst in 2014, toen hun toenmalige (zestiende?) studio-album The Road Of Bones verscheen. Naar aanleiding van dat album werd, zoals altijd, uitgebreid getourd, waarbij uiteraard ook Nederland werd aangedaan: de band heeft hier een trouwe schare fans. Zo deed IQ op 6 december 2014 ook De Boerderij in Zoetermeer aan, voor de inmiddels redelijk legendarische X-mas Bash. Dit optreden werd gefilmd, het resultaat is de allereerste blu-ray van IQ! Zoals te doen gebruikelijk moet ik het doen met een 'audio only' weergave van het concert, dat toch nog altijd twaalf titels en op The Darkest Hour na alle muziek bevat.

Naast de getoonde tracklist (inclusief de toegiften Ten Million Demons en Widow's Peak) staan er uiteraard ook de nodige extra's op het visuele gedeelte van deze release. Zo vinden we een uitvoering van Until The End tijdens het Lorelei Festival in 2014, de visuele, ondersteunende projecties van het optreden (inclusief de muziek), een fotogalerij en een gepsrek van zanger Peter Nicholls met grafisch artiest Tony Lythgoe. Hij ontwierp onder meer het artwork voor het reeds genoemde album The Road Of Bones.

Als vanzelfsprekend krijgt het op dat moment actuele album The Road Of Bones alle aandacht op deze blu-ray: alle vijf de tracks van dat album zijn dan ook vertegenwoordigd. Toch al goed voor bijna een uur aan muziek. Daarnaast zijn natuurlijk ook de 'klassiekers' - nou ja, in elk geval publieksfavorieten door de jaren heen - vertegenwoordigd, zoals daar zijn Awake And Nervous, The Darkest Hour en uiteraard Leap Of Faith.

Over de kwaliteiten van IQ hoef ik het natuurlijk niet meer te hebben. Die zijn op het podium mogelijk nog meer gegarandeerd dan op CD. Ik vind zelf stiekem de muziek van een band als IQ live zelfs nog beter uit de verf komen dan op een album. Het is genieten van de virtuositeit van de muzikanten, waarbij alles zo gemakkelijk en vanzelf lijkt te gaan dat een uitermate relaxte sfeer ontstaat.

De manier waarop dit specifieke concert is vastgelegd sluit daar helemaal bij aan. De registratie komt al net zo ontspannen over als het optreden zelf. Rustige cameravoering, alle tijd en ruimte voor elke individuele muzikant, en tussendoor shots van het enthousiaste publiek. Deze muziek vraagt natuurlijk ook niet om een moderne, flitsende benadering (Ondanks het ontbreken van een visueel gedeelte kijk en luister ik natuurlijk wel naar wat er online voorhanden beschikbaar is).

Het is dus van begin tot eind genieten van een zelfverzekerde, professionele band, die na een bestaan van 35 jaar precies weet waar het mee bezig is. Deze live-registratie onderstreept dat, zowel in beeld als geluid. Waarbij ik het knap vind dat het concert van begin tot eind blijft boeien. Zeker met een hoofdtelefoon op komen de details uitstekend tot z'n recht. Aanrader, zeker voor de fans!

Peter Nicholls – vocals

Michael Holmes – guitars

Paul Cook – drums

Tim Esau – bass

Neil Durant – keyboards