Loading...

Ice War / Whipstriker - Whipstriker / Ice War

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-06-2021

Tracklist

01. Whipstriker - Restless Dogs
02. Whipstriker - Rot In Trench
03. Whipstriker - Morphine Soldiers
04. Ice War - Warfare Cry
05. Ice War - Grip Of Death
06. Ice War - In Your Heart

Into The Metal Glory!

Zeker, ik ben zo af en toe nog wel te porren voor obscure meuk. Dankzij het meest recente studio-album van Ice War kwam ik ook op het spoor van deze split, met het Braziliaanse Whipstriker. Twee underground acts, met elk voor zich een enkele roerganger, die de old school extreme metal-eer hoog houden. Een onheilige bijeenkomst tussen twee van de meest woeste staalmachines van deze tijd, beide bands combineren de oeroude vlam-essentie zoals maar weinigen tegenwoordig nog maar metaal vervaardigen - als een oud ambacht dat uitsterft. Om dat allemaal voor zich te laten spreken hebben ze deze split-EP gewoon naar zichzelf genoemd.

Afkomstig uit Brazilië verspreidt Whipstriker zijn giftige muziek sinds 2008 volgens de universele oude schoolgeschriften. Voor degenen die het beest kennen, deze band speelt compromisloze NWOBHM, geïnspireerd door vroege Venom en Motörhead, maar met een glimp van eigen agressie die je in een vlammende ketel drijft en je tot extase kookt zoals Slayer deed in hun begintijd, of Midnight het tegenwoordig doet. Veel opgefokte tempo's, een punk-achtige rauwheid, en grauwende vocalen.

In tegenstelling tot Ice War kende ik het Braziliaanse combo nog niet zo goed. Ik vind de metal van Whipstriker ook een stuk meer eendimensionaal, voortdenderend in een enkel tempo, met weinig variatie binnen de nummers. Een straf tempo wordt ingezet door de drums, en dan rammelt het nietsontziend door naar het einde. Rot In Trench en Morphine Soldiers halen dan ook bij lange na de drie minuten niet en zijn - zachtjes gezegd - weinig opzienbarende composities. Deze band moet het dan ook vooral hebben van inzet, energie en agressie.

Aan de andere kant van dit ruwe juweeltje hebben we het Canadese Ice War, dat hier al eerder beschreven is. Tussen de Britse en de Germaanse erfenissen zijn wederom Maiden's invloeden een motief om te eren en (daarmee) ook Thin Lizzy. Op het Teutoonse inspirerende randje kunnen we wijzen op een beetje van Helloween's primaire tijden vermengd met old school speed-thrashende energieën.

Ice War biedt op deze drie tracks overwegend snelle en agressieve old school metal, waarbij ik zelf denk aan invloeden als Savage Grace, Razor, Exciter, een vleugje Motörhead voor het opgefokte karakter, en in de minder snelle stukken dus ook de NWOBHM. Zelf vind ik ook Joel Grind / Toxic Holocaust wel een vergelijking, terwijl ik er ook Venom nog wel even met de lange haren bij wil slepen. En gelukkig wat minder punkgericht dan op de voorlaatste langspeler Defender, Destroyer.

Eerlijk gezegd hoor ik Ice War liever Whipstriker, al opereren beide bands qua muziek dicht in elkaars nabijheid. Old school speed-fans gaan dit underground-project zeker waarderen!

Whipstriker:

Vik - vocals, bass, guitar

Leo - guitar

Pedro - drums

Ice War:

Jo Galipeau - everything