Loading...

Iced Earth - Alive in Athens (20th Anniversary Edition)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-12-2019

Tracklist

Side I
1. Burning Times
2. Vengeance Is Mine
3. Pure Evil
4. My Own Savior
Side II
1. Melancholy (Holy Martyr)
2. Dante's Inferno
Side III
1. The Hunter
2. Travel In Stygian
3. Colors
Side IV
1. Diary
2. Blessed Are You
3. Violate
Side V
1. Dark Saga
2. The Last Laugh
3. Last December
4. Watching Over Me
Side VI
1. Angels Holocaust
2. Stormrider
3. The Path I Choose
4. I Died For You
Side VII
1. Prophecy
2. Birth Of The Wicked
3. The Coming Curse
Side VIII
1. Stand Alone
2. Cast In Stone
3. Desert Rain
Side IX
1. Brainwashed
2. Disciples Of The Lie
3. When The Night Falls
Side X
1. Slave To The Dark
2. A Question Of Heaven
3. Iced Earth

Op 6 december heeft de Amerikaanse heavy metalband Iced Earth eindelijk het klassieke live opus Alive In Athens uit 1999 voor de eerste keer volledig op vinyl uitgebracht. Dit ter gelegenheid van de twintigste verjaardag hiervan verschijnt deze monumentale opname. Meer dan dertig verschillende nummers werden gespeeld en opgenomen, verdeeld over twee avonden in de Atheense Rodon Club in januari 1999.

Oorspronkelijk uitgebracht als een 2CD-, 3CD- en picture-disc-set, kwam Alive In Athens er enigszins bekaaid van af. De oorspronkelijke release miste de live-versie van Colors en de picture disc was een redelijk liefdeloze CD-vinyltransfer. Regelmatig werden Matt Barlows af- en aankondigen onderbroken, ook werden tracks opgesplitst die oorspronkelijk wel lineair waren uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de Something Wicked trilogie. Verdeeld over tien LP-kanten wordt dit nu allemaal rechtgezet.

Deze jubileumeditie is gemaakt in samenwerking met Jon Schaffer, en biedt een gedeeltelijk herziene (en wat mij betreft meer logische) volgorde, met een volledig dynamische vinyl mastering door Patrick W. Engel (Temple Of Disharmony) en bevat uiteraard vele extra's. Hieronder een poster, vele foto's en diverse boekjes, met liner notes van onder meer Jon Schaffer en Matt Barlow, alsmede van Hakos Pervanidis (van Metal Hammer Griekenland).

Tja, over de optredens en de muziek zelf heb ik denk ik niet heel veel toe te voegen aan hetgeen de afgelopen twintig jaar al over Iced Earth en deze live-registratie gezegd is. Het is vooral heerlijk om te horen hoe Matt Barlow de epische tracks, ingezongen door zijn voorgangers, van nieuw elan voorziet. Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar Travel In Stygian. Hij was in die jaren toch wel de juiste man op de juiste plaats.

Iced Earth was in 1999 natuurlijk al een geoliede machine, na een bestaan van tien jaar. De band is dan ook op dreef, weet hebbende van de opnames die plaatsvonden. En door de veelheid aan tracks die gespeeld werden kun je ook gerust stellen dat Alive In Athens een uitstekende dwarsdoorsnede geeft van tien jaar Iced Earth metal. Uiteraard kun je je bedenkingen hebben bij een typische december-release als deze, maar gezien de omvang en de kwaliteit is dit alles behalve een 'goedkoop' kerstcadeautje!

Jon Schaffer - Guitars, Vocals

James MacDonough - Bass

Matt Barlow - Vocals

Larry Tarnowski - Guitars

Rick Risberg - Keyboards

Brent Smedley - Drums

  • Super gaaf

    Door Jose Coomans op 14-12-2019 10:48:28