Loading...

Idol Of Fear - Trespasser

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-06-2022

Tracklist

01. The Flayed Horizon
02. Angel Dust
03. Cheirotonia
04. Phantom
05. Trespasser
06. In the Cold Light of Dawn
07. Alone with You
08. All Which Can Burn
09. Endless

"We must make an idol of our fear and that idol we shall call God."

Idol Of Fear is een best aparte metalband afkomstig uit de provincie Ontario, Canada. De band heeft zich vernoemd naar bovenstaande quote uit Ingmar Bergman's film Det Sjunde Inseglet (The Seventh Seal) uit 1957. De band is actief sinds 2011, en debuteerde in 2013 met hun Scavenger EP, op 18 november 2014 opgevolgd door de eerste full length All Sights Affixed, Ablaze. Daarna verscheen in 2018 ook nog Grave Aperture, zodat de band anno 2022 toe is aan album nummer drie: Trespasser.

De muzikale richting van Idol Of Fear laat zich niet zo eenvoudig vangen. Ik hou het zelf maar op een min of meer experimentele invulling van melodieuze, mysterieuze, deprimerende black metal. Misschien moet ik er ook een genre als doom metal bij halen, want de muziek is overwegend traag, slepend en dus enorm atmosferisch, en rust op een zware ritmesectie en mistroostige gitaarleads.

Wanneer ik bijvoorbeeld luister naar nummers als Angel Dust en Phantom (dat orgel aan het einde, wow!), vind ik deze dankzij de merkwaardige vervormingen een heerlijke naargeestige sfeer neerleggen. Heerlijk en naargeestig in dezelfde zin? Ja, want dat is waar ik van hou. Ook bezwerend, mystiek en (stiekem?) onder de huid kruipend vind ik hier van toepassing zijnde terminologie. Luister eens naar de trage en zware klaagzang die titelnummer Trespasser is, voorzien van een rauwe bromstem en klaaglijk gitaarwerk. Dit klinkt echt onheilspellend en dreigend.

Idol Of Fear weet mij na zeven-en-half jaar opnieuw te verrassen. Ik denk wel dat je gevoelig moet zijn voor deze sfeer om de muziek te waarderen, anders blijft er denk ik slechts een onhandelbare verzameling klanken over. De doordachte album-opbouw zorgt ervoor dat je je steeds ellendiger gaat voelen. Wanneer je de eerste tracks van het album gehoord hebt verwacht je niet dat het op deze manier naar het eind zal toewerken. Ik heb het album nu een paar keer gehoord, en er blijft nog wel een en ander aan te ontdekken. Voorwaar een fraai plaatje!

Austin - Zang

Dave - Gitaar

Kalei Reid - Bas

Doug - Drums