Loading...

In Flames - Sounds From The Heart Of Gothenburg

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-09-2016

Tracklist

01. In Plain View
02. Everything's Gone
03. Fear Is The Weakness
04. Trigger
05. Resin
06. Where The Dead Ships Dwell
07. With Eyes Wide Open
08. Paralyzed
09. Through Oblivion
10. Ropes
11. Delight And Angers
12. Cloud Connected
13. Only For The Weak
14. The Chosen Pessimist
15. The Quiet Place
16. When The World Explodes
17. Rusted Nail
18. Mirror's Truth
19. Deliver Us
20. Take This Life

Op 23 september aanstaande zullen de heren van de Zweedse metalband In Flames hun live DVD/Bluray/2CD Sounds From The Heart Of Gothenburg uitbrengen via Nuclear Blast. Deze live-registratie is opgenomen op 7 november 2014 in de Scandinavium Arena in Gothenburg, Zweden - waar anders natuurlijk. Sinds de opnames heeft drummer Daniel Svennson de band verlaten om zich te kunnen focussen op zijn familie, hij was al lid van de band sinds 1998. Eerder dit jaar kondigde de band aan dat ze op 11 november hun nieuwe, twaalfde studio-album Battles zullen gaan uitbrengen; dit live-gebeuren is natuurlijk een mooi tussendoortje.

In Flames heeft in de loop der jaren de nodige muzikale ontwikkelingen doorgemaakt, en heeft er dan ook nooit een geheim van gemaakt dat een terugkeer naar het geluid van 'vroeger' - de band wordt immers beschouwd als mede-grondlegger en aanjager van de typische melodeath-Gothenburg-sound - onbespreekbaar is. Dat komt eigenlijk ook tot uiting op deze live DVD en CD's, waarop de nadruk ligt op het laatste studio-album Siren Charms (2014). Enerzijds logisch, dat was het album dat ten tijde van de betreffende tour gepromoot diende te worden. Van de andere kant kiezen bands er vaak voor om op een live-overzicht te kiezen voor meer nummers van door de jaren heen. In Flames negeert echter hun eerste albums op het podium volledig.

Met zeven nummers van Siren Charms, en vier van voorganger Sounds Of A Playground Fading (2011) is dus net iets meer dan de helft van deze live-registratie recenter werk. De oudste track die we hier aantreffen is Resin van Colony uit 1999, toch al weer het vierde album van In Flames. Daarna volgen met twee nummers van album nummer zes Reroute To Remain dus slechts mondjesmaat de rest van de albums. Tja, in het licht van de progressie van In Flames logische keuzes, waar niet elke liefhebber even gecharmeerd van zal zijn. En in puur muzikaal opzicht ook wel verklaarbaar, aangezien de muzikale koers door de jaren heen ook best veranderd is, en tot song/muziektechnische keuzes zal leiden. Daarnaast: er zit in de huidige bezetting van In Flames ook helemaal niemand meer die er van het begin af aan of ten tijde van het debuutalbum (Lunar Strain, 1994) al bij was.

Het spreekt bijna voor zich dat de uitvoering van de diverse nummers schier onberispelijk is. De band doet in de thuishaven extra z'n best, en weet al bijna op voorhand het publiek op z'n hand: noem het maar het thuisvoordeel. Natuurlijk verzaakt In Flames niet, dit is immers door de jaren heen een professionele en goedlopende band geworden, die weet wat het wil en waar het goed in is. Slim genoeg worden de knallers/publiekslievelingen verdeeld over de set; hoewel, wanneer je de beelden zo bekijkt lijkt het hele optreden een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Voorzien van een sfeervolle lichtshow en de bijbehorende pyro-technische effecten (In Flames ... duh ...) is ook het visuele aspect goed verzorgd. Sounds From The Heart Of Gothenburg is uiteindelijk dus een prima verzorgd product, waar je je als liefhebber zeker geen buil aan zult vallen. Tenzij je graag (ook) ouder materiaal van de band wil horen.

Daniel Svensson - Drums

Anders Fridén - Vocals

Niclas Engelin - Guitars

Björn Gelotte - Guitars

Peter Iwers - Bass