Loading...

In Motion - Thriving Force

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-06-2019

Tracklist

01. Inception
02. Thrive
03. I Bleed Worlds
04. The Dyeing Of Spheres - part 1
05. The Dyeing Of Spheres - part 2
06. Utopia
07. Lunar
08. Always In Motion
09. Solar

In de bespreking van het project Entering Polaris werd ook het album van een ander project, deze In Motion al aangekondigd. Beide zijn het geesteskind van de Belgische gitarist en componist Tom Tas (Ostrogoth, Thorium, Neo Prophet, 23 Acez). Daar waar Entering Polaris zich toelegt op heavy/prog metal, laat de muzikant zich met In Motion meer van de thrash/melodeath-kant horen; al zijn ook hier de progressieve invloeden - zeker in het gitaarwerk - nooit ver weg. O ja, het album heet Thriving Force.

Vanwege de hoeveelheid van de tracks, en het uiteenlopende karakter ervan, is het eigenlijk wel logisch dat Tas heeft gekozen voor twee verschillende bands/projecten. Thriving Force is dan ook beduidend heavier dan Godseed. Opnieuw wordt gebruik gemaakt van een reeks aan min of meer bekende gastmuzikanten, en vooral vocalisten, die elk aan hen toegewezen nummer van de bijbehorende atmosfeer voorzien. Al wordt uiteraard ook voorzien in volledig zangloze tracks en lange instrumentale passages.

Buiten dat op Thriving Force meer gerefereerd wordt aan een 'echte' metal-feel, horen we evengoed nog elementen en instrumenten die je niet bij de zwaardere metalen verwacht. Zo worden magnum opus Always In Motion en afsluiter Solar voorzien van een saxofoon, terwijl strijkers daar omheen Lunar en Solar opsieren. Natuurlijk wordt ook veelvuldig de akoestische gitaar ingezet. Samen met de inzet van meerdere zangpartijen binnen een nummer levert dat behoorlijk gelaagde muziek op, die toch nog steeds vooral de progressieve insteek benadrukt.

Het is juist die afwisseling tussen ruigere metal en de meer ingetogen progressieve tinten die kenmerkend zijn voor In Motion. Daarmee hinkt de muziek hier wel op meerdere gedachten voor de potentiële luisteraar dan wel een doelgroep. Want is deze muziek niet te hard voor de prog-liefhebbers, en te proggy voor de liefhebber van extremere metal? Ik kan op zich wel genieten van de kunstigheid van de composities en de vaardigheid van de deelnemende musici. De aanwezige kwaliteiten zijn onmiskenbaar aanwezig, maar dat leidt wat mij betreft niet vanzelfsprekend tot een prettig of eenvoudig beluisterbaar geheel.

Natuurlijk heeft Thriving Force meerdere luisterbeurten nodig om doorgrond te worden. De beloning is een veelzijdig album, dat door het vloeiende gitaarspel en een losse thematiek (die we in de ruimte moeten zoeken) bij elkaar wordt gehouden. Dat laatste aspect zorgt bij vlagen nog voor een lekkere mystieke sfeer, een bijkomend pluspunt. Korte conclusie: technisch hoogstand, niet per se luisteraar-vriendelijk.

Tom Tas - gitaren, basgitaar

Hans Oudenaerd - gitaren

Jonathan Braeckman - drums, percussie