Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

In This Moment - Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-08-2012

Tracklist

01. Rise With Me
02. Blood
03. Adrenalize
04. Whore
05. You're Gonna' Listen
06. It Is Written
07. Burn
08. Scarlet
09. Aries
10. From The Ashes
11. Beast Within
12. Comanche
13. The Blood Legion
14. 11:11

In This Moment, de band die vaker van bassist wisselt dan dat ze albums uitbrengen. Flauwekul natuurlijk, feit blijft wel dat in een bestaan van zeven jaar de band inmiddels toe is aan bassist nummer vijf, en album nummer vier: kort en krachtig Blood getiteld. Eens te meer blijkt dat In This Moment draait om (vooral) vocaliste en blikvanger Maria Brink, en gitarist Chris Howorth. De overige twee originele bandleden hebben inmiddels hun heil, en mogelijk beter gevulde beurs, gezocht en gevonden bij American Idol James Durbin.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, en (dus?) ook een deels nieuw geluid. Nooit helemaal natuurlijk. Zolang Maria Brink voluit in de microfoon mag blijven schreeuwen en krijsen, en dat bedoel ik louter positief, zal het geluid van In This Moment altijd herkenbaar blijven. Damn, wat een power heeft deze dame in haar stembanden; zo'n geluid uit zo'n klein meisje.

In This Moment heeft qua bandgeluid altijd al wel wat van meerdere walletjes willen snoepen. Op het debuut begon het nog met het meevaren op de populaire metalcore stroming. De volgend twee albums lieten een wat gestroomlijnder geluid horen met meer toegankelijke, melodieuze (nu-) metal. En nu op Blood heeft de band een nieuwe invalshoek ontdekt: elektronica.

Wie de vooruitgesnelde youtube single/titelnummer al eens heeft gehoord/bekeken, kan er niet omheen. Het altijd herkenbare stemgeluid heeft gezelschap gekregen van behoorlijk wat effect apparatuur. En eerlijk gezegd: het misstaat de band niet. Want het zorgt er voor dat de band zowel snoeihard als ook toegankelijker lijkt te klinken dan ooit. In This Moment maakt er dan ook geen geheim van heel graag een hogere status te willen bereiken.

Een ding hebben ze wat mij betreft dan alvast goed gedaan: pakkende nummers schrijven. Eenvoudiger, meer ritmisch. Niet alleen de genoemde single, ook nummers als Adrenalize, Whore (met gepaste gevoelige tekst), You're Gonna Listen (met lekker gitaarwerk), Beast Within bevatten herkenbare lijntjes en blijven hangen. Natuurlijk gieren de gitaren nog altijd lekker mee, en natuurlijk mag Maria Brink nog altijd uit volle borst brullen, schreeuwen, bleren (You're Gonna Listen, Comanche). Daarentegen is het drumwerk verbluffend eenvoudig, en overduidelijk gebaseerd op ritme en melodie. Het rockt, het swingt.

Blood bevat ook nog de nodige momenten om even je rust te pakken. Veel tracks beginnen relaxed, om op te bouwen naar een climax (Whore, Burn, The Blood Legion). Ronduit poppy en saai is Scarlet, een misser wat mij betreft, al zou het me niet verbazen wanneer uitgerekend deze track wordt verkozen om airplay te genereren. Ach, het album bevat 14 tracks, ze kunnen niet allemaal even sterk of naar mijn smaak zijn.

Wat mij betreft heeft In This Moment een interessante stap gezet in z'n ontwikkeling. Het gevaar ligt op de loer dat de band in het streven naar sterrendom richting een act als Evanescense gaat, een band die qua grootte en aandacht nadrukkelijk nagestreefd wordt. Als dat zo gaat zijn haak ik af, maar voor dit moment is het lekker hard swingen geblazen met Blood!

Maria Brink - Vocals

Chris Howorth - Lead Guitar

Travis Johnson - Bass

Randy Weitzel - Guitar

Tom Hane - Drums