Loading...

Inquisitor - Walpurgis - Sabbath Of Lust

Gepost in Reviews door Edwynn op 12-10-2014

Tracklist

CD 1: Walpurgis - Sabbath Of Lust:
01. Damnation For The Holy
02. Consuming Christ
03. Condemned Saints
04. Trial Of Denial
05. Chaos Of Eden
06. Jehovas Downfall
07. Crypt Of Confession
08. Unholy Seeds
09. Cry Of The Christians
10. Fallen Missionary
11. Inquisitor
CD 2: The Demos:
01. Crypt of Confession
02. Deluge "The First Final Judgement"
03. Cry of the Christians
04. Trial of Denial
05. A Lifetime's Lie
06. Unholy Seeds
07. Consuming Christ
08. Jehova's Downfall
09. Condemned Saints
10. Inquisitor
11. Cry of the Christians*
12. Trial Of Denial*
13. A Lifetime’s Lie*

Inquisitor was geen grote naam in metalland. Wel een naam die begin jaren '90 als een blasfemisch spook over de Noordwest-Veluwe raasde. Inquisitor was de schrik van de Bible Belt. Kerkbesturen die concertorganisatoren en wethouders aanschreven om de onderdanen voor de woeste razernij van dit vuige kwartet te behoeden.

Inquisitor bracht best wat teweeg. Het begon allemaal toen drummer Wim van der Valk uit de as van (het Nederlandse) Desultory stapte, herrees en zijn satanische plundertocht voortzette. Ditmaal met bassist Alex Bakker, schreeuwlelijk Alex Wesdijk en gitarist Erik Sprooten. De opdracht was simpel: pleurisharde, godlasterlijke herrie maken. Al snel verscheen de demo Blasphemous Accusations. De vermaledijde mengelmoes tussen uitwerpselen van Sadus, Dead Head en Sabbat vond gretig aftrek onder een kleine maar fanatieke schare volgers. Demo nummer twee Your Pain Will Be Exquisite wachtte een zelfde lot. In 1996 verscheen dan eindelijk de eerste langspeler.

Walpurgis: Sabbath Of Lust verscheen via het kleine Shiver records. Niet veel later ging Van der Valk verder met Centurian en sloot Sprooten zich aan bij het in Vlaanderen gesitueerde Ancient Rites. Voor Inquisitor restte de onverbiddelijke vergetelheid. De kerkbesturen zullen opgelucht adem gehaald hebben.

Totdat Hammerheart de legende nieuw leven inblies door het hele zooitje op een dubbelaar uit te brengen. Zo kan heel metalland nog eens ervaren wat Inquisitor voor de Veluwe betekende. Het ijzingwekkende gekrijs waarmee Damnation For The Holy wordt ingeleid, het korte maar krachtige Cry Of The Christians en de briljante ode aan het Britse Sabbat middels Crypt Of Confession. Daar moeten liefhebbers van extreem zieke thrash toch wel warm voor kunnen draaien. Eerlijk is eerlijk, de razernij van de Inquisiteuren behoefde nog wel wat schaafwerk. Sommige nummers zeuren net wat te lang door. In hoog tempo raast de ideeëntrein aan je voorbij. En wellicht omdat het niet de wens was om alleen maar stukken te maken van amper twee minuten bestaan veel nummers twee of meer herhalingen van de eigenlijke kern. Daartegenover staat dat het geheel lekker ziek en enorm bevlogen klinkt waardoor het eigenlijk alleen echt vervelend is in de acht minuten durende afsluiter Inquisitor.

Als bonus tref je dus nog beide demo’s aan. Dat is zeker een interessante toevoeging. Te meer omdat Crypt Of Confession in haar demovorm eigenlijk nog veel beter uit de verf komt. En omdat de band er nooit voor koos om het prijsstuk Deluge: The First And Final Judgement een plek op het album te gunnen. Of het zal leiden tot een echte reünie, zal afgewacht moeten worden. Voor nu geldt dat er voor liefhebbers een klein maar smerig cultpareltje opnieuw kan worden opgedolven uit de drassige Veluwse klei. Grijp uw kans.

Alex Wesdijk - Vocals

Erik Sprooten - Guitar

Wim van der Valk - Drums, Vocals

Hans Pos - Bass (CD 1)

Alex Bakker - Bass (CD 2)