Loading...

Insurrection - Exiled To Earth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-01-2024

Tracklist

01. Hopeless World Below
02. The End Of Honesty
03. In Terram Extorres
04. Crimson Skies

Insurrection komt uit Friesland, bestaat al sinds 2010, maar is niet heel scheutig geweest met het uitbrengen van materiaal. EP Catatonic dateert uit 2015, opgevolgd door langspeeldebuut Circles Of Despair in 2019. Weer vier jaar later, op de valreep van 2023, komt de band met nieuw materiaal: EP Exiled To Earth. Wat Insurrection gelukkig wel heel graag doet is optreden, hierdoor is de band absoluut herkenbaar als een goed op elkaar ingespeelde machine.

Die ervaring betaalt zich ook uit op het nieuwste stukje studiovlijt. Het viertal schrijft goed in elkaar zittende en lekker in het gehoor liggende metal-nummers. Daarbij wordt niet voor de gemakkelijkste, rechttoe rechtaan-weg gekozen, want de overwegend melodieuze death metal wordt niet alleen rete-strak uitgevoerd, maar wordt voorzien van alleraardigste breaks en tempowisselingen. Wat daarbij absoluut helpt is het zeer heldere geluid, waardoor alle elementen goed te volgen zijn. Met de mix en master in de verantwoordelijke handen van de ervaren Mendel bij de Leij is het logisch dat het met dat geluid wel snor zit.

Vanaf opener Hopeless World Below vallen me eigenlijk twee dingen op. Ten eerste dat er met behulp van synthesizers (denk ik) bij momenten een extra laagje aan de muziek is toegevoegd, waardoor het geheel nog smeuïger klinkt. En vervolgens hoe enorm strak het drumwerk een en ander aan elkaar smeedt, waardoor alle overgangen en breaks uitermate logisch klinken. Maar de hoofdrol lijkt me weggelegd voor het melodieuze gitaarwerk, het zijn van die lijntjes die echt in je hoofd blijven zitten. Een meer heikel punt vind ik de zang, ik ben geen fan van dat hese gekrijs. Daarentegen wel van de fraaie gitaarsolo die het nummer siert.

The End Of Honesty laat in mijn beleving het best de schatplichtigheid aan de Zweedse melodeath-scene (At The Gates en consorten) horen, die invloed is onvermijdelijk wanneer ik de eerste twee tracks gehoord heb. De melodieën zijn enorm catchy, tegelijk barst het nummer uit z'n voegen van wendingen in tempo en ritme. Ik vind het knap dat je daardoor toch niet wordt afgeleid, en de melodie de kracht heeft om te overheersen. Overigens kopieert Insurrection niet een-op-een het geluid van genoemde scene, Exiled To Earth klinkt juist enorm eigentijds.

Vervolgens verrast Insurrection me met een min of meer instrumentaal nummer (er zijn slechts gesproken samples te horen). Niet afgeleid door de al genoemde vocale hindernis vind ik In Terram Extorres een verademing. Het melodieuze (lead)gitaarspel grijpt hierdoor nog meer de hoofdrol, daar wordt de muziek zeker niet slechter van! Het blijkt de opmaat naar misschien wel het beste nummer van deze EP. Crimson Skies is het zwaarste nummer van de vier, dat desondanks (uiteraard!) toch weer drijft op melodie. Ook hier weer een verrassing: een kort orkestraal intermezzo. Ik denk dat deze het live erg goed gaat doen!

Mezelf teruglezend valt me op hoe vaak ik het woord melodie hier heb laten vallen. En ik vermoed dat dat precies is waar voor mij de schoen een beetje wringt. Het is allemaal te netjes, te perfect, te pakkend voor hoe ik metal beleef. Juist doordat Exiled To Death zo knap in elkaar zit mis ik wat (extremere) metal in mijn beleving zo elementair maakt: het spreekwoordelijke rauwe randje. Ik snap deze keuze, ik snap deze muziek, maar het is (op plaat) net niet mijn ding. Al bevallen de laatste twee nummers me al beter dan de eerste twee. Ik verwacht eigenlijk ook dat Insurrection op het podium een stuk steviger voor de dag komt!

Pieter Oevering - Zang, bas

Marten Hutten - Gitaar, zang

Armand Venema - Gitaar

Douwe Talma - Drums