Loading...

Intaglio - Subject To Time

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-05-2021

Tracklist

01. Subject To Time (Single Version)

Ik doe het niet vaak, een stukje schrijven over slechts een enkel nummer. Maar soms komt het voor dat ik iets voorbij hoor komen of krijg aangeboden, dat me vrijwel meteen weet te grijpen. Dit bleek ook het geval bij de single Subject to Time van de mij tot dan toe onbekende band Intaglio. Het zal niet verbazen dat het hier gaat over doom metal.

Die bandnaam klinkt volgens mij Italiaans, maar Intaglio is afkomstig uit Rusland. Intaglio is altijd een project geweest dat niet bang is om grenzen te verleggen en nieuwe normen te stellen in het genre. Het veelvuldig gebruik van contrabas en cello geeft een uniek karakter aan de muziek. Opgestart in 2004 / 2005 werd direct een zelfgetiteld debuutalbum uitgebracht, in de eigen taal, dus dat werd Инталия. Opvallend genoeg werd het daarna heel lang stil rond het project. Pas eind 2019 werd weer een teken van leven gegeven middels een splinternieuwe single, The Memory of Death. Aansluitend werd in 2020 het debuutalbum in een herziene versie opnieuw uitgebracht. Dit allemaal vooraf, ik maak nu pas kennis met Intaglio middels de aanstaande single Subject To Time.

In aanloop naar een volledig album dat gepland staat voor eind 2021, wil Intaglio graag hun nieuwste single met hun luisteraars delen. De compositie Subject to Time wordt hier in vereenvoudigde vorm gepresenteerd om een eerste indruk te geven van het conceptuele werk dat de komende plaat is. Normaal gesproken duren de nummers minimaal tien tot vijftien minuten, dus ik vermoed dat deze single een beknopt voorproefje is van wat komen gaat.

In de basis bestaat Intaglio uit zanger Nezz Black (Maxim Chernousov) en gitarist / bassist Evgeny Semenov. Op hun nieuwe werkstuk werd de hulp ingeroepen van een diversiteit aan muzikanten voor de opnamen van 'echte' drums, als ook een verscheidenheid aan traditionele instrumenten. Klassiek geschoolde professionele vocalisten droegen ook bij aan de opname, en een deel van deze rijke variatie is te horen op deze promo.

Dit alles vertaalt zich in sfeervolle funeral doom metal, met een overwegend rijk geluid. Naast de melodieuze gitaarleads horen we zware riffs, een laaggestemd segment aan strijkers, iets dat lijkt op een fluit (sorry, ik weet niet precies wat het is) en afwisselend cleane en grauwende vocalen. Dit is melodieuze maar atmosferisch donkere doom zoals die mij aanspreekt. Niet per se heel origineel, maar ik kijk evengoed oprecht uit naar het album!

Nezz Black - vocals

Evgeny Semenov - guitars, bass