Loading...

Introtyl - Adfectus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-07-2022

Tracklist

01. Abyss
02. Under My Skin
03. Fear
04. Inner War
05. Anger
06. The Flame
07. Redemption
08. Zombiefied

Vier meisjes die death metal maken, daar hoeven we anno 2022 toch geen unique selling point meer van te maken. Het benoemen ervan volstaat, want naar aanleiding van hun tweede langspeler Adfectus durf ik de stelling wel aan dat Introtyl op muzikaal vlak, volledig als zichzelf overtuigt.

Drie EP's werden uitgebracht tussen 2013 en 2017, terwijl de band hun podiumaanval versterkte en wat line-up aanpassingen maakte. Eindelijk, in 2018, werd hun debuutalbum Creation Of Insanity uitgebracht en explodeerde Introtyl aan de andere kant van de grens, in de VS, en ook in Canada, waar ze in de winter tourden terwijl ze hun status in Mexico versterkten als een verfrissende death metal band. 2019 werd bijna uitsluitend besteed aan touren in het thuisland. Toen pandemieën hun lelijke kop opstaken bleek Introtyl geen band om op hun reet te zitten, de meiden begonnen al snel de optredens van online festivals te plannen, terwijl ze hun tweede album Adfectus schreven en opnamen.

Met een meedogenloze benadering van death metal, als gevolg van een teveel aan Monstrosity, Imolation en Deicide in hun beginjaren, baseert het Mexicaanse kwartet hun benadering op technische vaardigheden en opvallende brutaliteit. Acht zuivere stukken pure death metal - kort maar zeker enorm krachtig, het album duurt net 31 minuten - op de enige mogelijke manier zo verdomd lekker smerig uitgevoerd wanneer je op zoek bent naar authentieke brutaliteit.

Je hoeft van Introtyl op geen enkel vlak nieuwigheden te verwachten. Het viertal stoomt rechttoe rechtaan doorheen het album. Geen sfeer-elementen, geen toetsen of akoestische fratsen, zelfs geen gitaarsolo's. Het enige dat je bij de les houdt zijn de tempowisselingen, van verschroeiende recht in je smoel-stukken tot groovende of slepende passages in midden- of een nog trager beuktempo. Met name in die laatste komt de smerige putgrunt verdomd goed uit de verf. Naast de genoemde vergelijkingen moet ik stiekem ook wel een beetje aan Konvent denken: ook vier dames (sorry) die vrij eentonige muziek maken voorzien van net zo eentonige maar gruwelijke vocalen.

Nummers als Abyss, Inner War en Zombiefied springen er wat mij betreft een beetje uit, het zijn net een paar wat minder vlakke composities. Tja, wie van spanning en onverwachte wendingen houdt heeft hier weinig te zoeken. Ga je echter voor traditionele death metal zonder poespas, maar wel lekker strak uitgevoerd, dan zit je met Introtyl's Adfectus geramd!

Sariux Rivera - bass

Rose Contreras - guitars

Kary Ramos - vocals

Annie Ramírez - drums