Loading...

Jess And The Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-02-2018

Tracklist

1. Death Is The Doors
2. Shining
3. Your Exploding Heads
4. You And Eyes
5. Radio Aquarius
6. Return To Hallucinate
7. (Here Comes) The Rainbow Mouth
8. Minotaure
9. Anyway The Minds Flow

Afgelopen december verscheen het derde album van het Finse gezelschap Jess And The Ancient Ones met de ronduit psychedelische titel The Horse and Other Weird Tales. Over de twee voorgaande albums was ik best te spreken, dus ik heb deze ook maar eens aan de nodige luisterbeurten onderworpen alvorens mijn mening te ventileren.

Wisselend in lengte van om en nabij de twee minuten tot twee tracks van over de zeven minuten, schilderen Jess en haar getrouwen de luisteraar weer de fraaiste reisjes terug in de muziekgeschiedenis voor. De orgel-gerichte hardrock van bijvoorbeeld Deep Purple en Uriah Heep, het gedrevene en 'weirde' van The Doors (zoals in opener Death Is The Doors, what's in a title?) en Shocking Blue, de psychedelica van Jefferson Airplane (afsluiter Anyway The Minds Flow), en de occulte sfeer van The Devil's Blood hebben waarschijnlijk allemaal tot voorbeeld gediend.

Het knappe van deze muziek vind ik dat die nog altijd redelijk verfrissend, 'losjes', maar toch authentiek, trouw aan de jaren '60 en '70 klinkt. De muziek sprankelt, swingt, is energiek, en pakkend. Ik heb het gevoel dat Jess And The Ancient Ones meer en meer een echte band aan het worden is. Daarmee bedoel ik dat het hier niet gaat om een zangeres-plus-band, hoewel haar kwaliteiten onmiskenbaar en nadrukkelijk aanwezig zijn, maar dat elke instrumentalist hier alle gelegenheid krijgt om z'n ding te doen.

Het toetsenwerk legt heerlijk zweverige tapijtjes neer, de gitarist weet raad met verrukkelijk fragiele loopjes en psychedelische, maar pakkende riffjes, terwijl de ritmesectie schijnbaar onverschillig de meest funky en groovende (Shining) huppelstukjes te voorschijn tovert. En inderdaad, dit maakt de weg vrij voor zangeres Jess om te excelleren (het wat meer ingetogen You And Eyes). Maar altijd met dank aan de onmisbare muzikanten.

Verbonden door vocale sample-tjes zijn de negen nummers al weer voorbij voor je er erg in hebt, The Horse and Other Weird Tales duurt dan ook nog geen 35 minuten. Dankzij de overwegend vlotte tracks - naast het openingstrio zijn ook Return To Hallucinate en Minotaure (met een beetje een 'surf'sfeertje) verslavend catchy deuntjes - lijkt het alleen nog maar sneller te gaan. Toch valt er genoeg te genieten, want op deze manier wordt je juist 'gedwongen' om meer de verdieping te zoeken in de nummers. Ik raad dat dan ook zeker aan!

Jess - Vocals

Thomas Corpse - Guitars

Fast Jake - Bass

Abraham - Keyboards

Jussuf - Drums, Percussion