Loading...

Jet Black Sea - The Overview Effect

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-10-2018

Tracklist

01. Escape Velocity
02. The Overview Effect
03. Home [E.D.L]

Van het project Jet Black Sea - het samenwerkingsverband van de Engelsman Adrian Jones en de Nederlander Michel Simons, twee componisten en muzikanten met zeer verschillende achtergronden en invloeden - besprak ik in de zomer van het afgelopen jaar het album Absorption Lines. Ik kwam toen tot de conclusie dat dat een hele interessante luisterervaring was, maar wel eentje die niet per se geschikt is om binnen het kader van rock of metal te plaatsen. Een jaar later is er een nieuw album: The Overview Effect. Ondanks mijn eerdere bedenkingen heb ik ook dit album weer toegestuurd gekregen, dus wil ik niet nalaten opnieuw wat aandacht te besteden aan Jet Black Sea.

The Overview Effect gaat over het bewustzijn van astronauten die op hun reis vanuit de ruimte de aarde zien. De Amerikaanse ruimte-filosoof Frank White schreef daar in 1987 het gelijknamige boek over. Deze thematiek, dat gevoel wordt door het duo van Jet Black Sea vertaald naar muziek. Zij doen dit in twee compacte tracks (Escape Velocity en Home [E.D.L]) met daar tussen in geklemd de lange, uit zes delen opgebouwde compositie The Overview Effect. Met een speelduur van bijna 36 minuten een beste trip.

De basis van deze ruimtereis wordt gevormd door soundscapes (prachtige geluidstapijtjes), ingetogen elektronica, geprogrammeerde percussie, vooral ambient geluiden; en vooruit, ook een sporadische aanslag van de elektrische gitaar. Ik maakte eerder al de vergelijking met Pink Floyd, die kan ik hier zonder meer herhalen. Het zijn vooral de fraaie gitaarsolo's die daar aan doen denken, maar natuurlijk ook de atmosfeer. En daar kun je dan in een enkele ademteug Porcupine Tree aan toevoegen. Deze muziek zou je, zeker gezien de thematiek, eigenlijk gewoon spacerock noemen, maar dat is het dan weer net niet. Er zit zeker wel een psychedelisch of hallucinerend aspect aan, maar belangrijker is toch het plaatje dat naar eigen fantasie kan worden ingekleurd bij het horen van deze klanken.

Ik kan veel woorden verspillen aan het omschrijven van deze muzikale ruimtereis, maar daarmee zou ik The Overview Effect te kort doen. Dit is geen album om simpelweg naar te luisteren, dit moet je ervaren.

Adrian Jones - gitaren

Michel Simons - toetsen, programmering

Adrian O’Shaughnessy - zang