Loading...

Jon Schaffer's Purgatory - Purgatory

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-12-2018

Tracklist

01. In Your Dreams
02. Dracula
03. In Jason's Mind
04. Jack
05. Burning Oasis

Iced Earth meesterbrein Jon Schaffer werkt samen met zijn oude vrienden in Purgatory, de band die hij oorspronkelijk in 1985 oprichtte en later Iced Earth werd, om vijf nummers op te nemen die tussen 1985 en 1987 werden geschreven en nu als de EP Purgatory zal worden uitgebracht op 21 december door Century Media. Voorzien van een krachtige, eigentijdse productie, aangevuld met liner notes of opmerkingen van Schaffer zelf, Gene Adam, Greg Seymour en Bill Owen, en voorzien van een passend hoesontwerp door David Newman Stump en Roy Young, bekend van hun uitstekende werk op Iced Earth's laatste album Incorruptible.

Alle vijf de nummers op de EP bieden authentieke, traditionele metal - die uiteindelijk een mix zal blijken van Europese en Amerikaanse invloeden - en vangen perfect de geest van het midden van de jaren '80. Uiteraard gaat het om volledig opnieuw ingespeelde tracks, dus de huidige productie-technieken doen de authentieke nummers goed. Opvallend genoeg moet ik bij het beluisteren eerder denken aan King Diamond en Mercyful Fate dan aan Iced Earth. Zeker omdat de muziek eerder gericht is op (donkere) NWOBHM dan op US metal. Ook de (vroegere) thrash-invloeden van Iced Earth zijn hier zo goed als afwezig.

De grootste verrassing is waarschijnlijk dan ook Gene Adam, Iced Earth's originele zanger die zong op het titelloze debuutalbum uit 1990 van de band, die zijn beste vocale prestaties ooit levert. De vocale acrobatiek, en dan met name de ijle gilletjes doen toch wel erg denken aan de King. Maar de muziek zelf doet dat dus ook; en wat mij betreft daarnaast ook aan bands als Queensryche en Crimson Glory.

De titels lijken op die van klassiekers uit het genre, en doen een vermoeden opkomen van spannende horror-verhaaltjes. Eerlijk gezegd denk ik dat we blij kunnen zijn met het gegeven dat voor een EP gekozen is, want ik vind de tracks echt alle vijf raak. Er zit echt geen slechte tussen, en dat is al knap genoeg. Een stiekem favorietje is denk ik toch Dracula met z'n lekkere donkere refreintje. Dit is heavy metal zoals het hoort, die er voor gezorgd heeft dat in de jaren '80 veel fans gek zijn geworden op deze muziek.

Liefhebbers van Iced Earth raad ik zeker aan Purgatory eens te checken, dan kun je goed horen waar de muzikale en thematische interesses van Schaffer vandaan komen. Ik vind het dan ook een ijzersterke EP, die helemaal refereert aan mijn liefde voor de heavy metal.

Jon Schaffer - Guitars, Vocals

Gene Adam - Vocals

Bill Owen - Guitar

Jim Morris - Guitar

Ruben Drake - Bass

Mark Prator - Drums