Loading...

KFFR - Diabolical Revolution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-08-2020

Tracklist

01. Ojos del Brujo
02. Witch Doctor
03. War Machine
04. Master of Deceit
05. Religion
06. High Priest of the Diabolical Revolution

Het Noord-Hollandse kwartet KFFR timmert al sinds 2005 aan de weg in ongewijzigde bezetting; kom daar nog maar eens om tegenwoordig. In 2008 werd het beoogde debuutalbum The Ultimate Pain Experience opgenomen, maar door diverse omstandigheden kwam die cd er nooit; wel is de muziek sinds 2011 online te beluisteren. Eind 2019 is begonnen met het vervolg: Diabolical Revolution. Ook daarvan ging de release niet zonder slag of stoot, maar sinds medio juli is deze dan toch zowel fysiek als digitaal beschikbaar.

KFFR stort zich vol overgave op het type old school metal dat je direct terugvoert naar pak 'm beet het midden van de jaren '80. Pure, authentieke heavy metal, een obscuur tintje, wat premature hints naar thrash, de nadrukkelijk donkere kant van de NWOBHM. Niet zo smerig als Venom, niet zo virtuoos als Iron Maiden; ik denk eerder in de richting van Angel Witch, Witchfinder General, Cloven Hoof, dat werk. Net wat rauwer, en met een occult tintje; kijk er de songtitels maar op na. Die sfeer komt wat mij betreft goed over. Vooral War Machine (groovend pakkende baslijntjes en beschaafde galm op de zang) en Master Of Deceit (beetje doomy sfeer) doen mij helemaal aan die tijd denken, ik vind dit echt heerlijke muziek. Ik hoor zo af en toe van die hysterische zanglijntjes die me ook wat aan al even 'oude' doom doen denken (ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Hooded Priest).

Maar het toppunt is toch afsluiter High Priest of the Diabolical Revolution, zo old school atmosferisch hoor je het tegenwoordig toch nauwelijks meer. Ik begrijp en waardeer helemaal dat je er anno 2020 nog zeer bewust voor kiest om zo te klinken zoals KFFR hier doet. Iemand die niet is opgegroeid met deze stijl van metal heeft hier denk ik dan ook niks te zoeken, de band moet het echt hebben van jaren '80 metal-adepten. Elk van de zes tracks klinkt zo verdomd authentiek dat het bijna eng is.

Ik heb geen idee in welke leeftijdscategorie ik de leden van KFFR moet inschatten (al vermoed ik met zanger Michel wel ergens een kleine link met onze voormalige en zeer gewaardeerde reviewer Jenny - en daarnaast: ze zijn al vijftien jaar bezig), maar wanneer ze toch nog een stuk jonger zijn dan ikzelf - en die kans acht ik dus best groot - vind ik hun insteek alleen maar interessanter worden. Ik bedoel, van ouwe lullen verwacht je dit soort muziek, van hedendaagse muzikanten iets minder. Ik wil maar zeggen: des te groot is mijn waardering voor hun ode aan wat (deels) mijn muzikale opvoeding is geweest. Ik vind Diabolical Revolution echt helemaal te gek!

Pedro Chile - Guitars

Jos van der Horst - Drums

Michel Hoogervorst - Vocals

Bas Rijpkema - Bass

  • Dat heeft de reviewer goed gezien! Trotse vrouw van de zanger hier :)

    Door Jenny op 11-08-2020 13:06:40

  • ;-)

    Door Chris van der Aa op 11-08-2020 19:31:03