Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Kadavar - Rough Times

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-12-2017

Tracklist

01. Rough Times
02. Into The Wormehole
03. Skeleton Blues
04. Die Baby Die
05. Vampires
06. Tribulation Nation
07. Words Of Evil
08. The Lost Child
09. You Found The Best in Me
10. A L'Ombre Du Temps

Het Duitse Kadavar volg ik al een paar jaar en albums met het nodige genoegen. Veel retro-bands dreigen na verloop van tijd in herhaling te vallen, en ik was dan ook benieuwd of Kadavar deze valkuil zou kunnen vermijden, en zo ja, hoe. Dat het Duitse trio op hun nieuwste album Rough Times echter zo verrassend uit de hoek zou komen had ik niet verwacht. Die conclusie dan wel lekker-maker geef ik alvast weg.

Kadavar heeft met Rough Times namelijk een nadrukkelijk heavy album afgeleverd, en zich een stuk zwaarder geluid aangemeten. En dat valt bij mij persoonlijk wel erg goed! Waar de band voorheen inzette op psychedelica en retro- en hardrock, horen we nu muziek - zeker aan het begin van het album - die regelmatig eerder naar groovende en doomende stoner neigt. Zonder daarbij het psychedelische karakter te verliezen! Dit is zonder enige twijfel het donkerste Kadavar-album tot nu toe.

Rough Times en vooral Into the Wormhole (hallo Electric Wizard) zetten de toon voor de zwaarmoedigheid van het album. Want ondanks de schijnbare frivoliteit vind ik deze muziek op een positieve manier enorm donker klinken, ik hoor er in elk geval weinig vrolijkheid in. Opvallend genoeg moet ik bij Skeleton Blues telkens aan The Beatles denken, het roept bij mij een soort van Helter Skelter-gevoel op. ik vind het overigens een erg lekker nummer.

Die lompe aanpak wordt niet het hele album doorgetrokken, zo blijkt wanneer Die Baby Die aan de beurt is. Deze klinkt nog altijd zwaar, maar laat een iets meer catchy insteek horen, waarbij vooral het refreintje blijft hangen. Ook met Vampires wordt het tempo er goed in gehouden, en keert de band terug naar hun vertrouwde stijl en aanpak. Deze meer psychedelische lijn wordt doorgetrokken met de navolgende tracks, totdat we met The Lost Child bij een pracht van een compositie zijn aanbeland. Als ik werd overrompeld door de lompheid van het openingsduo, dan doet deze track dat door middel van z'n aanstekelijke psychedelica; echt een gaaf nummer!

De plaat eindigt met het 'rare' A L'Ombre Du Temps, waar ik heel erg aan moe(s)t wennen. Het is een erg donker, maar behoorlijk afwijkend stukje muziek. Qua thema past het prima, maar de muzikale uiting is gewoon, nou ja, anders. Dat doet gelukkig niks af aan alles dat ik goed vind aan Rough Times. Met name de wat zwaardere aanpak spreekt mij tot de verbeelding, en zorgt voor de afwisseling op het album. Tot mijn genoegen waakt Kadavar voor de valkuil van het in herhaling vallen. Dat gevaar was aanwezig na de uitstekend ontvangen voorganger Berlin, gelukkig trapt deze band daar niet in.

Christoph "Lupus" Lindemann - Zang, gitaar

Simon "Dragon" Bouteloup - Bas

Christoph "Tiger" Bartelt - Drums