Loading...

Kaeck - Stormkult

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-02-2016

Tracklist

01. De Kult
02. De Heerser Wederkeert
03. Holenmuur
04. Akolieten van de Nacht
05. Afgod
06. Wormvloed

Kaeck is een Nederlandse black metalband - of is het een project? - sinds eind 2014, die bestaat uit (anonieme) leden van bands als Sammath, Kjeld en Noorderlingen. Deze gebundelde krachten wisten binnen een paar weken tijd album Stormkult uit te poepen, dat (al) in augustus 2015 verscheen. Jaja, we lopen weer eens achter bij WingsOfDeath; evengoed wilden we - verdiende! - aandacht aan band en album schenken.

Want Stormkult is een zeer verdienstelijk album geworden. Met als grootste, positieve verrassing voor mijzelf: de verstaanbare Nederlandstalige teksten! Wanneer opener De Kult letterlijk uit de startblokken vliegt en ik de eerste zin uitgekermd hoor worden heb ik iets van: WTF? Ik versta gewoon wat er gescreamd wordt. Cool! Zoals gezegd: een pluspunt.

Minder verrassend is de muziek die Kaeck voortbrengt. Black war metal noemen ze het zelf, ik zou zeggen: overwegend snelle, rauwe, behoorlijk agressieve black metal van de oude school. Verwacht een vrijwel constant ratelende dubbele basdrum en smerige riffs die je al even constant om de oren vliegen. Met uiteraard een lekker smerig geluid, donker, maar toch zodanig 'netjes' dat alles goed te volgen is. Mede debet daar aan is dat er niet onnodig moeilijk gedaan wordt; Kaeck verstaat de kunst van het betere ramwerk, dat door subtiele tempo- en akkoord-wisselingen boeiend gehouden wordt. Daarnaast horen we al even subtiele toetsenlijntjes die de sfeer vasthouden of naar gelang de situatie daar om vraagt weet te verleggen.

Vooral sterk vind ik het bijna acht minuten durende Akolieten Van De Nacht, dat over de hele lengte weet te boeien. Grootste aantrekkingskracht vind ik hierbij de vocale afwisseling, waarbij zelfs een stukje gesproken tekst niet geschuwd wordt. Samen met de tempowisselingen zorgt dit voor aangename verschuivingen in sfeer, zeker wanneer de keyboards nog een duit in het zakje doen. Echt een fijn afwisselend nummer, dat zelfs heel af en toe het duister lijkt te verlaten. Of is dat slechts schijn?

In Afgod treedt het toetsenspel wat meer op de voorgrond, waardoor dit nummer al dan niet bewust een wat symfonisch laagje meekrijgt. Zonder dat het te soft wordt hoor, ben maar niet bang. Kaeck blijft elke seconde boosaardig. Het tekent wat mij betreft de muzikaliteit van dit gezelschap. Waardoor Stormkult geen eendimensionaal album is geworden, maar black metal met enige diepgang biedt. Wat mij betreft dus een aangename verrassing!