Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Kaledon - Carnagus - Emperor Of The Darkness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-07-2017

Tracklist

01. Tenebrae Venture Sunt
02. The Beginning Of The Night
03. Eyes Without Life
04. The Evil Witch
05. Dark Reality
06. The Two Bailouts
07. Trapped On The Throne
08. Telepathic Messages
09. Evil Beheaded
10. The End Of The Undead

Italië en power metal, dat is wat mij betreft vaak een redelijk voorspelbare combinatie. Er komen aardig wat bands met status uit dat land van die laars; al wisselt de kwaliteit wat mij betreft behoorlijk. Kaledon is ook zo'n band met een aardige staat van dienst: opgericht in 1998 is de band anno 2017 toe aan album nummer negen: Carnagus - Emperor Of The Darkness. En dan te bedenken dat wij de band hier nog nooit besproken hebben.

En dat is dan misschien toch jammer, want de power metal van deze Italianen mag er best wezen. Het is misschien wat kort door de bocht om zo te denken, maar Kaledon speelt wat mij betreft precies dat soort power metal dat je van een Italiaanse band verwacht: er zit net dat tikje dramatiek (laat dat maar aan Italianen over) in dat het zo eigen en tegelijk herkenbaar maakt. Geheel in de stijl van de klassieke power metal wordt de muziek hier verhalend, conceptueel en fantasierijk ondersteund. Sterker nog, alle Kaledon-albums tot nu toe volgen een en hetzelfde verhaal!

Natuurlijk kunnen we de ingrediënten dromen; zoals daar zijn de machtige riffs, melodieuze leads, ratelend drumwerk, virtuoze toetsenpartijen, hoge, cleane zanglijnen, koortjes, en pakkende en meezingbare refreintjes. Kaledon gaat dan weliswaar het power metal-wiel niet opnieuw uitvinden, toch tracht de band zo af en toe heel stiekem buiten de lijntjes te kleuren. Regelmatig zijn bijvoorbeeld 'moderne' laaggestemde gitaren te horen, en in Telepathic Messages komt ter afwisseling zelfs een zeer prettig klinkende grunt voorbij. Ook het toetsenwerk neemt af en toe het voortouw en tovert dan fraai kunststukjes voor die je hier misschien niet zo 1, 2, 3 zou verwachten (Eyes Without Life).

De bombast die ik hier krijg voorgeschoteld spreekt me prima aan, net als het wat duistere sfeertje dat sporadisch voorbijkomt (Dark Reality, afsluiter The End Of The Undead). Kaledon houdt het wat dat betreft niet bij alleen maar 'happy' metal, maar laat af en toe wat sinistere trekjes horen. Wanneer The Evil Witch even bezig is kan ik in de gitaarmelodie alleen nog maar Mad Butcher van Destruction horen, erg geinig, en het laat me hierna ook nooit meer los. De sfeer past dan ook bij de titel, en met mijn associatie erbij zorgt dat voor een lekker donker plaatje; ondanks het epische refrein.

Carnagus - Emperor Of The Darkness is van begin tot eind een spetterend heavy metal-feestje; zonder overbodige opsmuk en godzijdank ook zonder ballad. Kaledon maakt met recht krachtige metal, waarbij bombast, epiek en melodie goed gedoseerd hand in hand gaan. Componeren kunnen deze gasten inmiddels wel, dat is me wel duidelijk geworden. Ik geloof dat ik dit wel leuk vind!

Alex Mele - Guitars

Michele Guaitoli - Vocals

Tommy Nemesio - Guitars

Paolo Campitelli - Keyboards

Paolo Lezziroli - Bass

Manuele Di Ascenzo - Drums