Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Kera - Hysteresis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-12-2017

Tracklist

01. Overture
02. Harbinger Of Doom
03. Silence
04. Sanity Fails
05. Epiphany Of A Lunatic
06. Sirens
07. Delusion
08. Compos Mentis
09. Silence (Slight Return)

Kera is een Franse metalband die is opgericht in 2014 in Parijs. Tot nu toe bracht de band een EP (Kera, maart 2015) en een single (Delusion, februari 2016) uit. Vorige maand kwam de band met het debuutalbum Hysteresis, mijn kennismaking met deze band.

Een kennismaking die mij niet direct overtuigt, zeg ik er dan direct bij. Frankrijk heeft een bloeiende progressieve metalscene, waar Kera dan ook deel van uit maakt. Maar juist omdat er al zo veel goede bands zijn, zal het Kera niet meevallen om daaruit boven te komen drijven verwacht ik. De band geeft zelf aan hun invloeden te halen bij bands als Textures, Meshuggah en de landgenoten van Hypno5e en Gojira, dus de muzikale richting lijkt me wel duidelijk: progressieve, moderne, groovende (death) metal.

En dat wordt dan met verve uitgevoerd, op de technische invulling en muzikale vaardigheden lijkt me niks af te dingen. Dynamiek en wisselingen in emotie en beleving zijn volop aanwezig: van de meest ingetogen, intieme stukjes tot woest beukende woede-uitbarstingen, de muzikanten van Kera beheersen het brede palet aan muzikale uitingen. Van Opethiaanse prog tot Meshuggah-djent, om maar even een goedkope vergelijking te maken. En om dan nog maar een naam van stal te halen: het artwork doet me denken aan Dream Theater, en dat lijkt me ook niet helemaal toevallig.

En daar wringt het bij mij een beetje. Kera's muziek luistert prima weg, Hysteresis is een zeer onderhoudend album gebleken; maar ik kom niet los van het 'lijkt op' en 'klinkt als' gevoel. Hoewel er keurig te midden van diverse subgenres wordt gemusiceerd mis ik toch iets eigens. Hoe fraai composities als Silence en Compos Mentis ook zijn, de muziek weet me nergens écht te grijpen.

Florent "Flo" Grblt - Bass

Clémence "Klem" Baler - Drums

Thibault "Thibal" François - Guitars, Vocals

Arthur Heim - Guitars, Vocals

Ryan McHaggis - Vocals