Loading...

Khanate - To Be Cruel

Gepost in Reviews door Edwynn op 02-06-2023

Tracklist

01. Like a Poisoned Dog
02. It Wants to Fly
03. To Be Cruel

Stephen O' Malley is een veelgeziene figuur binnen de Southern Lord stallen. Naast de vele bands waarin hij een rol speelt, ontwerpt hij ook vele albumhoezen. De bands waarin hij opduikt hebben één ding gemeen: Het zijn ontzettend traag spelende bands. Toen ik Khanate (2001) voor het eerst hoorde dacht ik dat ik met de meest extreme doombands ooit te maken had.

Het debuut van Khanate borduurde een beetje voort op het Burning Witch project van midden jaren '90. Alleen alles wat riekt naar melodie is losgelaten. We hebben het over een extreem traag doom / sludge festijn met een hang naar drone klanken. Van songstructuren is nauwelijks sprake. Khanate vraagt dan ook je focus te verleggen naar sfeerbeleving. En met minimale middelen weet de band een verschrikkelijk lugubere sfeer neer te zetten.

De zomer van 2023 moest nog beginnen, en daar ligt dan heel plotseling een nieuwe Khanate klaar, om de geur van frisse witbiertjes en koele witte wijntjes in duigen te slaan met de geur van een door de zon opgewarmde gft-container vol etensresten die maandenlang zijn opgespaard.

Nu nog alleen digitaal beschikbaar maar eind deze maand ook op vinyl en compact disc. Op zich borduurt men voort op datgene waarmee men ons op de voorganger Clean Hands Go Foul (2009) achter liet. Maar toch weer fijn om in deze zieke wereld te kunnen kruipen.

Dat betekent voor mij een vreugdedansje, zij het een hele trage.

Tim Wyskida - Drums, Percussion

James Plotkin - Bass, Synths

Stephen O'Malley - Guitars

Alan Dubin - Vocals