Loading...

King Bong - Sand ≈ Return

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-02-2021

Tracklist

01. Marathon des Sables
02. .عمو اردکِ بزرگ
03. Capacocha (Llullaillaco Dreamin')
04. Biondo (Lo Sai Di Chi Sei Figlio Tu?)

Dit werk van de Italiaanse band King Bong vertelt vier verhalen die zich afspelen in vier verschillende woestijnen over de hele wereld. De muziek wordt begeleid door het suggestieve artwork van Solo Macello, dat luisteraars zal helpen om zich volledig onder te dompelen in King Bongs ongebruikelijke soundscapes. Tot zover de info vooraf waar ik het mee mag doen.

Ik kende King Bong nog niet, deze heruitgave van hun laatste studio-album Sand ≈ Return uit 2017 (hun achtste(!) in evenveel jaar tijd) is voor mij de kennismaking. Aangezien er een nieuw episch project op stapel staat - daarover later ongetwijfeld meer - komt die ook niets te vroeg. Ik laat me over het algemeen graag meeslepen met bezwerende klanken die een wat afwijkende insteek laten horen ten opzichte van meer traditionele muziek-conventies. Vier instrumentale tracks, variërend in lengte van zeven-en-halve minuut tot precies tien minuten langer, moeten het hier gaan doen voor me.

Al voor beluistering moet ik denken aan het Canadese Zaum, zowel qua muzikale insteek, als ook de qua uiterlijk en atmosferisch overeenkomende albumcover(s). King Bong klinkt wel wat meer organisch, minder esoterisch of zweverig. De muzikale basis van gitaar, bas, drums en de effecten uit de synthesizers krijgen zo af en toe gezelschap van apart maar sfeerverhogend instrumentarium als piano, didgeridoo en lastig te herleiden percussie.

Naast dromerige soundscapes weet King Bong bij vlagen ook te overrompelen met stevige beukstukken, zoals opener Marathon des Sables al meteen laat horen. Muzikaal vakmanschap kan de heren dan ook niet ontzegd worden; evengoed wordt alle krachtpatserij keurig in dienst gesteld van de atmosferische composities. Een jazzy feel, of een min of meer spontaan klinkend jam-achtig karakter past daar prima bij. In combinatie met de schilderachtige plaatjes levert dit een enorm dynamisch hoorspel op.

Het is misschien even doorbijten, maar de aanhouder is wat mij betreft de winnaar. Bovendien kun je dan alvast wennen aan het enorme werkstuk dat onderweg is....

Alberto Trentanni - bass guitars, synthesizers

Matteo Ravelli - drums, percussion, didgeridoo, piano

Andrea Ferrari - guitars, synthesizers