Loading...

King Legba & The Loas - Shine A Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-09-2022

Tracklist

01. Out Of Ashes
02. Smithereens
03. Hellhound
04. The Green Manalishi [Fleetwood Mac cover]
05. The Storm Will Scream Your Name

King Legba & The Loas is een trio afkomstig uit Basel, Zwitserland. Opgericht in 2011 debuteerden ze in 2013 met een zelfgetitelde EP. Vervolgens duurt het tot voorjaar 2019 eer de band de eerste langspeler uitbrengt: Back from The Dead. De opvolger laat minder lang op zich wachten, en is weer een EP geworden: Shine A Light.

Het vijftal nummers is wederom opgenomen door / met Tomas Skogsberg, die onder anderen ook bands als The Hellacopters en Backyard Babies onder handen heeft gehad. Dat geeft wel een beetje een richting aan waar je de muziek kunt zoeken, met die typische Scandinavische rauwe feel.

Het resultaat is een wild brouwsel van fuzzende gitaren, donderende drums, muren van basgitaar en hypnotiserende zang. Deze keer aangevuld met een psychedelische component, die op eerdere releases van de band wat minder te horen was. Shine A Light neemt je mee op een reis door een landschap van eclectische liedjes, die dwalen tussen stoner, heavy rock, en met blues doordrenkte jaren '60 psychedelica. De band noemt dit nog altijd 'voodoo-injected rock'n'roll'...

Vergeleken met voorgaand werk vind ik Shine A Light vooral minder ruig. Bij bijvoorbeeld opener Out Of Ashes moet ik direct denken aan de melodieus swingende rock van het Zweedse Graveyard. Okay, de vocalen zijn hier zeker minder gepolijst, maar het nummer is in de basis verdomd pakkend. Hellhound pikt qua sfeer in, maar is qua insteek wat meer bluesy; en bij vlagen net wat vlotter en rauwer. Daar tussen door is Smithereens het meest uitgesponnen en atmosferisch uitgewerkte nummer. Van intiem via slepend tot opzwepend, een lekker opgebouwd nummer voorzien van afwisselend en sterk gitaarwerk.

Stiekem was ik het meest benieuwd naar de Fleetwood Mac-klassieker The Green Manalishi, maar die valt dan toch een beetje tegen. De uitvoering is technisch dik in orde, maar qua atmosfeer blijft er weinig van het originele nummer over. Waren mijn verwachtingen waarschijnlijk toch te hoog gespannen. The Storm Will Scream Your Name doet weer lekker bluesy en 'swampy' aan, een beetje ruwe bolster blanke pit-idee: rauw van buiten, maar stiekem toch een beetje 'gevoelig' qua sfeer.

Ik denk dat de muziek van King Legba & The Loas toch het best aansluiting vindt bij 'oude' bluesrock-fans, of liefhebbers van sfeervolle southern-rock. Ruik of voel de sfeer van moerassige, semi-gevaarlijke ruigheid; als dat je bevalt zit je hier goed.

Tobias Glanzmann - zang, gitaar

Marco Grementieri - bas, zang

Silvio Spadino - drums