Loading...

King Witch - Under The Mountain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-02-2018

Tracklist

01. Beneath the Waves
02. Carnal Sacrifice
03. Solitary
04. Under the Mountain
05. Approaching the End
06. Ancients
07. Hunger
08. Possession
09. Black Dog Blues

Occulte rock, invloeden van doom, voorzien van vrouwelijke zang; dat is tegenwoordig een gangbare combinatie, maar niet bij voorbaat een gelukkig huwelijk. Bijvoorbeeld Avatarium en Alunah komen er prima mee weg, maar bij King Witch wringt het wat mij betreft wel een beetje. Laat ik maar even bij het begin beginnen.

King Witch is afkomstig uit Edinburgh, Schotland, en aldaar opgericht in 2015. Meteen in datzelfde jaar kwam de band in eigen beheer met een eerste EP Shoulders Of Giants. Voor de eerste full length Under The Mountain werd iets meer tijd genomen, deze verscheen vorige week. Niet meer in eigen beheer, de band heeft inmiddels onderdak gevonden bij het Franse Listenable.

De bedoeling van de band was om een zware maar toegankelijke mix te maken van klassieke heavy metal, jaren '70 heavy rock en een scheutje doom, met een occulte, psychedelische thematiek. Inderdaad, zo zijn er wel meer tegenwoordig, maar ik moet eerlijk zeggen dat King Witch er wat mij betreft wel serieus werk van gemaakt heeft. Ergens tussen Black Sabbath, Candlemass en High On Fire rockt, doomt en groovet het Schotse kwartet er verrukkelijk op los. Voorzien van de opvallende zang van Laura Donnelly doet de band z'n best een eigen geluid neer te zetten.

Of dat geluid dan ook echt bevalt is vraag twee. Ik heb zelf best moeite met de snerpende, bij vlagen te schreeuwerige of geforceerd krijsende en zeer aanwezige zang van de dame in kwestie; en dat terwijl de muziek op zich me meer dan behoorlijk aanspreekt. Dat maakt Under The Mountain als geheel tot een vermoeiende luisterervaring, waarbij ik bij sommige tracks echt moeite heb om door te luisteren.

Zo wordt een nummer als het heerlijk dromerige doompareltje Approaching the End vakkundig door de niet-bijpassende vocalen vakkundig om zeep geholpen. Ik vind het oprecht jammer dat er niet geprobeerd is hier een wat meer ingetogen zangstijl bij te hanteren. In de basis is Under The Mountain een degelijk doom-album, dat zeker z'n momenten heeft (opener Beneath the Waves, Solitary, Hunger hebben bijvoorbeeld allemaal heerlijke riffs en grooves) maar ik kan me zo voorstellen dat de zang op den duur tegen gaat staan. Ik ben benieuwd hoe het King Witch verder zal vergaan.

Laura Donnelly - zang

Jamie Gilchrist - gitaren

Lyle Brown - drums

Simon Anger - bas