Loading...

Labyrinth Entrance - Deplore The Vanity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-07-2021

Tracklist

01. Spirituality I
02. Absence of Light Surrounding
03. Spirituality II
04. Dogma Hexagram
05. Spirituality III
06. Supreme Rapture
07. Paroxysm of Blakk Kult
08. Dissolving Weakness
09. Deplore the Vanity
10. Presence of Great Sadness
11. Drowned

Deplore The Vanity is het tweede album van de Poolse black metalband Labyrinth Entrance, opvolger van Monumental Bitterness uit 2017. Ik kende de band nog niet, het nieuwe album is mijn kennismaking. Labyrinth Entrance is het eenmansproject van Adam Ronij, die ik al eens tegenkwam in zijn hoedanigheid als bassist van Stillborn. Het betreden van een doolhof en het betreuren van ijdelheid klinken alvast als voorbodes voor een spannend album.

Het openingssegment heet Spirituality I, en blijkt gedurende drie delen te worden voortgezet tijdens het album. Vooral Singularity III vind ik wel opvallend, met een goede opbouw die z'n climax vind in wat ik zou omschrijven als akoestische black. Het echt wilde black metal-geraas wordt op deze manier afgewisseld met akoestische vaardigheden en fraaie ingetogen harmonieën. Ook titelnummer Deplore The Vanity en afsluiter Drowned blijken instrumentaal - in die laatste is zelfs een piano te horen.

Met Absence of Light Surrounding wordt het namelijk al een stuk donkerder, en werkt Ronij zich een weg doorheen furieuze heidense bravoure. In de snellere stukken is dit wel zoals zwartgeblakerde metal hoort te klinken. De riffs zijn niet van de meest sinistere soort, maar liggen juist lekker in het gehoor. De ritmesectie is goed te volgen, en de galmende vocale partijen klinken lekker duister. Bij deze muziek moet ik eerlijk gezegd eerder denken aan old school zwartgeblakerde heavy metal dan aan pure black, zeker in het middentempo - zoals bijvoorbeeld in Supreme Rapture, luister maar eens naar dat gitaargeluid in het begin.

De overwegend wat langere tracks - Dogma Hexagram, Paroxysm Of Blakk Kult, Dissolving Weakness - laten echt enorm veel sfeer horen, boordevol tempo- en sfeerwisselingen. Dat heeft Labyrinth Entrance echt heel goed voor elkaar. Dat het album met Drowned als een nachtkaars uitdooft vergeef ik de 'band' dan maar. Het is niet mijn favoriete manier om een album af te sluiten, maar binnen de atmosfeer van het album past het prima.

Deplore The Vanity heeft inderdaad de spanning zoals beloofd in bandnaam en albumtitel. Zo hoor ik mijn black metal graag, mede met dank aan veel melodieuze elementen en de daarmee gepaard gaande atmosfeer!

Adam Ronij "Hunger" - all instruments and vocals