Loading...

Lachrimatory - Transient

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-05-2015

Tracklist

1. Seclusion
2. Lachrimatory
3. Twilight
4. Clarity
5. Deluge
6. Void

Doom uit Brazilie, dat horen we niet al te vaak volgens mij. Lachrimatory doet het in elk geval, en wel sinds 1999. Eerder bracht de band twee demo's uit in 2002 en 2006; heel veel meer heeft de band in al die jaren niet van zich laten horen. Debuutalbum Transient verscheen in maart 2011 in eigen beheer, later opnieuw uitgebracht door Solitude Productions in augustus 2014. Het heeft nog even wat omwegen gekost voor het album ons onder de aandacht kwam. Ga maar na: een Braziliaanse band uitgebracht op een Russisch label, dat via een promotor uit India in Nederland terechtkomt; hoe internationaal wil je het hebben!

Lachrimatory brengt ons een vrij eigenzinnige vorm van melodieuze doom, met enerzijds een vleugje death, anderzijds raakvlakken met funeral doom. Het is vooral de toevoeging van de cello (van de keyboards of een echte?) die de band z'n eigen geluid geeft, en bepalend is voor de sfeer. Zo bepalend zelfs dat er momenten zijn dat ik denk: even geen cello horen zou ook wel even prettig zijn.

Mede door de ferme grunt doet de muziek me regelmatig denken aan het Nederlandse Officium Triste, terwijl beide bands ook muzikaal zeker raakvlakken hebben. Het is vooral de kalmte, de sfeer, waar deze doom het van moet hebben; haast en/of snelheid zijn bijna vieze woorden. De zes nummers op Transient klokken gezamenlijk dan ook ruimschoots boven het uur, zodat je weet dat je traag opgebouwde nummers en uitgesponnen passages kunt verwachten. Waarbij de kracht van de herhaling - niet vreemd in de klassieke doom - op waarde moet worden geschat.

Op zich onderscheiden de zes nummers zich niet nadrukkelijk van elkaar. De sfeer is telkens hetzelfde, evenals de muzikale invulling. Ook origineel zou ik de muziek niet willen noemen, maar dat neemt niet weg dat deze Brazilianen een voor de liefhebber puik werkstukje hebben afgeleverd.

Ávila Schultz - Zang, toetsen

Tiago Mendes Alvarez - Gitaar

Alexandre W.Antunes - Gitaar

Michael Siegwarth - Drums

Fabio Carraro - Bas