Loading...

Legions of War - Forced To The Ground

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-01-2014

Tracklist

01. Intro Through The Barricades
02. Forced To The Ground
03. Pile Of Corpses
04. Remains Of War
05. At The Eastern Shores
06. Grandiose Visions
07. Death Brigade
08. In The Warfield Storms
09. Night Of Revenge

Legions Of War komt uit Zweden en bestaat sinds 2002. In 2009 verscheen debuutalbum Towards Death, dat de band redelijk op de kaart zette. Een opvolger liet zo'n vier jaar op zich wachten, al verscheen in 2011 nog wel een single met twee nieuwe tracks als tussendoortje. Op 20 december van het vorig jaar bracht de band dan z'n nieuwe album Forced To The Ground uit.

Het Zweedse kwartet trekt op deze tweede uitermate fel van leer. De stijl zou ik omschrijven als een soort harde thrash metal, waarin ook wel invloeden van death en vooral (pagan) black metal te horen zijn. Heel af en toe refereert de band ook wel aan old school heavy metal, en komt er een vleugje punk-attitude voorbij. Met oorlog als thema is een voedingsbodem gelegd voor opzwepende, agressieve muziek, die belofte wordt in elk geval ingelost. Intro Through The Barricades begint lekker donker en sfeervol, dat we hier geen vrolijkheid voorgeschoteld krijgen is me al snel duidelijk.

Laat je echter door de blackened thrash van deze eerste track niet op het verkeerde been zetten, want Legions Of War pint zich zeker niet vast op deze stijl alleen. Op zich zijn de meeste nummers wel rechttoe rechtaan beukend, zoals deze, maar ook de volgende twee. Waar ik overigens behoorlijk aan moet wennen is de zang. Deze rauwe, schreeuwerige vocalen passen op zich wel bij het wat eenvoudige en opruiende karakter van deze muziek, maar ik vind het wel erg vrijblijvend en primitief klinken.

Wat rustiger gaat het er aan toe met Remains Of War, deze klinkt me een beetje als een folk/pagan-achtig strijdlied in de oren. Het lijkt slechts de opmaat voor At The Eastern Shores, een verpletterende rampestamper met black metal roots, die me behoorlijk representatief lijkt voor waar Legions Of War voor staat. Grandiose Visions doet daarna qua muziek wel denken aan meer authentieke heavy metal, maar de vocalen schreeuwen en raspen hetzelfde als bij de andere tracks, waarmee de subtiliteit van de meer old school aanpak enigszins verloren gaat.

Op zich is er niks mis met deze opgefokte stijl van musiceren, zeker live zal dit het publiek lekker kunnen opzwepen. Ondanks de verschillende invalshoeken vind ik dit album toch net wat te eentonig. En dat zit 'm vooral in de zang: welk subgenre van de extreme muziek Legions Of War ook als basis neemt, de zang klinkt telkens hetzelfde. Die trekt de boel als het ware op een vervelende manier strak. En dat is jammer, want juist die diverse aanpak zou de band net wat eigens kunnen geven. Dat komt op deze manier alleen niet uit verf.

Hellwind - Bass

Martin Hogebrandt - Drums

Widowreaper - Guitar

Zyklon - Vocals, Guitar