Loading...

Liv Sin - Burning Sermons

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-11-2019

Tracklist

01. Blood Moon Fever
02. Chapter Of The Witch
03. Hope Begins To Fade
04. War Antidote
05. At The Gates Of The Abyss
06. Slave To The Machine
07. The Sinner
08. Death Gives Life Meaning
09. Ghost In The Dark
10. Dead Wind Intermezzo
11. Freddy [bonus]

Liv Sin is voor mij geen onbekende, ik dacht dat ik deze band al wel eens eerder besproken had. Dat blijkt dus - tot mijn eigen verbazing - dus niet het geval, waardoor het tweede album Burning Sermons - opvolger van Follow me uit 2017 - de primeur krijgt. De relatief nieuwe band (opgericht in 2016) uit Zweden staat onder leiding van de gelouterde zangers Liv Jagrell - bekend van Hysterica en vooral Sister Sin; Liv Sin is dan ook te beschouwen als een voortzetting van die laatste band.

De vooral melodieuze metal van Liv Sin laat invloeden horen van zowel klassieke rock als metal. Het is eigenlijk een beetje old school muziek vertaald naar de tegenwoordige tijd. Het valt me op dat het juist zangeres Liv is die zorgt voor het rauwe randje, eigenlijk in tegenstelling tot wat ik verwachtte. De muziek zelf heeft over het algemeen niet zo veel om het lijf qua originaliteit of inventiviteit, maar luistert wel verdomd lekker weg. Sommige riffs en solo's zijn dan misschien wat voor de hand liggend, maar toch smakelijk.

Neem bijvoorbeeld Chapter Of The Witch, dat uit de startblokken schiet als een knaller uit de betere heavy metal-tijden. Helaas wordt dan gas terug genomen voor een meer degelijke en catchy aanpak, maar bravoure blijft het nummer zeker houden. Sowieso is qua kwaliteiten niks af te dingen op de composities, en ook de muzikanten, van Liv Sin. Degelijkheid is troef, en zoals gezegd is de muziek makkelijk behapbaar, waarbij er zelfs wel wat stiekeme oorwurmen te constateren zijn.

De snelheid van Chapter Of The Witch blijkt een beetje een uitzondering te zijn (al zijn er zo af en toe wel wat meer uptempo oprispingen: War Antidote, The Sinner) maar heel vervelend is dat niet. Liv Sin overtuigt met krachtige midtempo heavy rock/metal-tracks, waarbij melodie en pakkendheid hand in hand gaan met power en soms zelfs een vleugje epiek (Hope Begins To Fade, Death Gives Life Meaning). De spierballen worden getoond met tracks als Slave To The Machine (hey! hey! hey!) en dat misstaat deze band zeker niet. Zo doen naast de zangeres ook de andere bandleden zich gelden.

Met terugwerkende kracht mag ik gelukkig constateren dat Liv Sin en Burning Sermons me erg mee zijn gevallen. Dit soort krachtige metal - op klassiek leest geschoeid - mag ik graag horen. Zonder precieze vergelijkingen te kunnen aanwijzen moest ik zo af en toe denken aan Zed Yago - ook zo'n old school metalband met veel power, en nadrukkelijk een dame aan het roer. Dat is in elk geval een aanbeveling, want hier is echt niks mis mee!

Liv Jagrell - zang

Patrick Ankermark - gitaar

Chris Bertzell - gitaar

Tommie Winther - basgitaar

Emil Nödtveidt - drums (tracks 6, 9)

Per Bjelovuk - drums (tracks 1-5, 7, 8, 10)