Loading...

Lucassen En Soeterboek's Plan Nine - The Long Lost Songs

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-05-2024

Tracklist

01. Doctor Robert's Medicine Show
02. The Preacher
03. Annie Moore
04. Get Down To Bizniz
05. Before The Morning Comes
06. High Speed Chase
07. Let It Ride
08. Ice On Fire
09. Long Cold Night
10. Drunker Than Whiskey
11. Die With Your Shades On

Begin jaren negentig was muzikaal multitalent Arjen Lucassen gestart met verschillende projecten: een soloalbum, een progressieve rockopera en een rockalbum. Rond deze tijd zag hij vocalist Robert Soeterboek live optreden met Bodine, zijn voormalige heavy metal band uit begin jaren tachtig. Zijn zang had de uitstraling en het stembereik van zangers zoals David Coverdale en Robert Plant.

Het klikte, en dus werd besloten om samen te werken aan wat nummers, gewoon voor de lol. Voordat het duo het in de gaten had, realiseerden zij zich dat ze een hoop goeie ideeën verzameld hadden. De vriendschap groeide, en daarmee ook het materiaal, Tot ongeveer twintig basisideeën.

In het grunge-landschap van de vroege jaren negentig was het moeilijk om een platencontract te krijgen. Een aantal labels waren geïnteresseerd, maar aarzelden vanwege zorgen over het kunnen verkopen van albums in een tijdperk gedomineerd door bands als Nirvana en Pearl Jam. Uiteindelijk zorgden de meerdere afwijzingen ervoor dat Plan Nine naar de achtergrond verdween, ten gunste van eerder genoemde projecten.

Soeterboek voegde zich bij de Duitse band Wicked Sensation en werkte met Lucassen aan het eerste Ayreon album, en hij was ook frontman voor The Cotton Soeterboek Band. De heren verloren elkaar in elk geval niet uit het oog.

Fast forward naar 2022, waar het nummer Annie Moore uitgroeide tot een eerste tastbare product. Onder anderen drummer Koen Herfst heeft hier een noemenswaardige bijdrage aan geleverd. Het duo kreeg de smaak te pakken, en de oorspronkelijke samenwerking werd onder de loep genomen. Vrij snel leidde dit tot genoeg tracks voor een volledig album. Dit album!

The Long Lost Songs bevat een alleraardigste schatkist van elf originele nummers met een liefdevolle knipoog naar de jaren '70 en '80. Een rocker als Let It Ride, de Beatles-achtige opener Doctor Robert's Medicine Show, de groovende blues van Annie Moore, de stampende glam van High-Speed Chase en de jaren '80 metal van Ice On Fire blijken allemaal prima bij elkaar te passen, terwijl The Preacher op een aantal van Arjens eerdere platen zou passen.

De Long-Lost Songs zijn niet langer verloren. Plan Nine is herboren en geeft de long-lost songs een tweede leven.

Robert Soeterboek - Vocals

Arjen Lucassen - Guitars, Keyboards, Mandolin, Banjo, Hammond

Koen Herfst - Drums

Marcel Singor - Lead guitar

Rob van der Loo - Bass

Irene Jansen - Backing vocals