Loading...

Lutharö - Hiraeth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-11-2021

Tracklist

01. Introspection
02. To Kill Or To Crave
03. What Sleeps In Your Mind
04. Phantom
05. Worship Your Path
06. Hopeless Abandonment
07. Valley Of The Cursed
08. In Silence We Reign
09. Eclipse
10. Lost In A Soul

Lutharö - of Lutharo, ik zie die umlaut niet consequent gebruikt worden - is een klassieke metalband uit Canada die sinds 2014 actief is. Door de jaren heen verschenen al een aantal singles en EP's, maar anno 2021 is de band toe aan een full length-debuut: Hiraeth. Ik volg de band al een paar jaar, maar kom er nu toe om er voor het eerst over te schrijven; deze eerste langspeler lijkt me een prima aanleiding.

Onder aanvoering van frontvrouwe en uitstekende zangeres Krista Shipperbottom vervaardigt het Canadese vijftal lekker in het gehoor liggende, toegankelijke metal die het midden houdt tussen klassieke heavy en power metal, vleugjes thrash en speed, en Zweedse melodeath. Die elementen uit verschillende subgenres worden kunstig samengesmolten tot een pakkend geheel; Hiraeth luistert echt verdomd lekker weg. Van 'brave' heavy metal via epische power metal naar dreigende melodieuze death metal (en weer terug) zoals in bijvoorbeeld Hopeless Abandonment levert echt interessante hoorspelletjes op.

Kunstig vervaardigde melodieën, harmonieën en zorgvuldig geplaatste piek-momenten worden gecombineerd met brute kracht en technische vaardigheden, waardoor afwisseling en dynamiek gewaarborgd zijn. En vooral heel veel energie! Never a dull moment met Lutharö, want stilzitten is er echt niet bij. Geen ballads, geen ingetogen stukjes, maar vrijwel constant volgas. Daar moet je tegen kunnen, maar deze band voert het zodanig afwisselend uit dat het geen moment tegen staat. Phantom is misschien het meest ingetogen nummer, maar zangeres Krista voorziet ook deze op overweldigende wijze van de bij vlagen woeste vocalen.

Daarmee stip ik mogelijk het sterkste punt aan van deze band: Krista heeft zowel een scherpe grunt, een ferme schreeuw als fraaie cleane zang in de aanbieding. Daarbij denk ik ter vergelijking wel eens aan Jinjer's Tatiana, die een vergelijkbaar arsenaal in huis heeft. In muzikaal opzicht gaat de vergelijking echter mank, want de muziek van Lutharö is nadrukkelijk gestoeld op klassiekere waarden, terwijl Jinjer echt de moderne toer op gaat. Echter zijn het energieniveau en de afwisseling wel vergelijkbaar.

Eigenlijk belichaamt Lutharö de essentie van onze geliefde muzieksoort. Zonder zich om hokjes te bekommeren is dit de basis van heavy metal in optima forma. Strak, snel, maar vooral energiek trekken de tracks aan je voorbij. Geen eigentijdse flauwekul, maar klassieke waarden, inclusief sterke vocalen die geen vervorming nodig hebben. Ik mag hier graag naar luisteren!

Krista Shipperbottom - Vocals

Victor Bucur - Guitars, vocals

John Raposo - Guitars

Chris Pacey - Bass

Duval Gabraiel - Drums