Loading...

M.I.God. - Specters On Parade

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 12-03-2019

Tracklist

01. Vertigo
02. The solitary ghost
03. Tongues of poison
04. We all belong to the dark
05. Embracing the neon
06. Titans of the void
07. The sleeping cruelty
08. Atelier macabre
09. Specters on parade
10. Sonata in tenebris (interlude I)
11. Tears of today
12. What's your favority scourge?
13. Chances
14. The call
15. Weight of a million souls
16. Cluster (interlude II)
17. Bound to a daydream
18. Between the devil and the deep blue sea
19. The threshold
20. Terminus: life
21. I feed you my love [Bonus]

Dit uit het Duitse Neurenberg afkomstige gezelschap speelt zoals ze zelf zeggen ‘sophisticated metal’. Wat ze uiteindelijk bedoelen met ‘geavanceerde metal’ blijft voor mij een vraagteken. Ik zou het eerder gevarieerd willen noemen. Als invloeden noemen ze dan ook: metal, prog metal, thrash metal, death metal, rock, alternatieve pop, en filmmuziek tot Klassiek. Ook de bands waardoor ze zeggen te zijn beïnvloed liegen er niet om: Sevendust, Stone Sour, Slipknot, Korn, Scar Symmetry, Soilwork, Depeche Mode, A-ha, Tori Amos, Björk, Symphony X, Morbid Angel, Entombed, John Williams, Howard Shore en Hans Zimmer, waarbij het mij wel opvalt dat er best veel Scandinavische bands tussen zitten.

De band met de eigenlijk wel vreemde naam, M.I.God. is in 2001 begonnen als kwartet met een paar EP’s (Bionic, 2001; Ages Of The Sun, 2004) en twee albums (Oceans And Waves van 2006, en uit 2012 Floor 29). Sinds 2012 is het ook best rumoerig geweest in de band. Maar dit heeft hun creativiteit niet in de weg gezeten, hetgeen uiteindelijk heeft geleid tot een totale facelift van de band. Er zijn zelfs twee extra muzikanten bij gekomen.

Gezien de namen van bands waarmee ze hebben getourd (Rage, Iced Earth, Brainstorm, Blind Guardian, Eisbrecher, Equilibrium, Orden Ogan, Knorkator, Exilia, Ignite, Letzte Instanz, Van Canto, A Life Divided, Beatsteaks) zijn ze niet ver de Duitse grens over geweest. Wellicht gaat deze plaat ze helpen deze stap te maken.

Specters On Parade is een eerste deel van een tweeluik (welke later in dit jaar uitkomt). Dit deel is een muzikaal drama, thriller, horror en mysterie verhaal, verspreid over dertien nummers met zeven intro’s. En ook nog een bonus-nummer. 66 Minuten lang worden we van het ene muzikale genre naar het andere geslingerd. Soms doet het me een beetje denken aan Operation Mindcrime van Queensryche (waar uiteindelijk veel later ook nog een deel twee van is verschenen).

Nu eindelijk wat over de muziek. Met intro Vertigo begint het verhaal, dat voortvarend wordt gevolgd door The Solitary Ghost, een lekker up-tempo nummer. We All Belong To The Dark gaat na het volgende intro weer lekker verder. Na het volgende intro gaat Titans Of The Void furieus verder met een bijna Machine Head/Fear Factory begin, dat lekker door het hele nummer doorgaat. Atelier Macabre is weer een stuk rustiger dan zijn voorganger.

Titelnummer Specters On Parade is wel het ultieme M.I.God. nummer, 08.17 minuten word je heen en weer geslingerd. Tears Of Today is een catchy nummer dat best op de lokale radio gedraaid kan worden. Met Chances en Weight Of A Million Souls gaan de heavy knoppen weer een standje hoger. Bound To A Daydream begint wat rustiger maar deint uit naar een lekker stevig nummer, waarbij zanger Max laat horen van vele markten thuis te zijn.

Met The Threshold zijn we eigenlijk aanbeland bij het laatste nummer, wederom een up-tempo nummer. Uiteindelijk komt er ook nog een outro met Terminus: Life. Maar nog is het niet afgelopen, er was ook nog een bonus track. Dit is een nummer van Margaret Berger, I Feed You My Love, waarmee ze op het Eurovisie Songfestival in 2013 voor Noorwegen de vierde plaats heeft bereikt. Ik denk dat ze best trots kan zijn op deze uitvoering.

Conclusie: ik ben al benieuwd naar deel twee. Voor mij een kanshebber voor mijn jaarlijst, enige minpunt wat ik kan vermelden zijn de intermezzo's, die wat mij betreft weinig toevoegen aan de nummers. Verder een prima plaat.

Max Chemnitz - Vocals

Uli Holzermer - Guitars, Vocals

Dan Heß - Guitars, Vocals

Mick Steger - Bass

Dodo Schmitt - Keyboards, Vocals

Eric Wunderlich - Drums