Loading...

Maiden UniteD - The Barrel House Tapes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-01-2020

Tracklist

01. Tavern The Last Bow
02. The Number Of The Beast
03. Back In The Village
04. Alexander The Great
05. Wasting Love
06. Powerslave
07. Stranger In a Strange Land
08. Phantom of the Opera
09. Montsegur
10. Sanctuary
11. Caught Somewhere In Time

Het concept mag inmiddels bekend verondersteld worden: Maiden UniteD brengt Iron Maiden-klassiekers in z'n meest pure vorm: akoestisch. De basis: muzikanten uit verschillende bekende (rock- en metal-)bands maken samen een akoestische ode aan Iron Maiden met volledig opnieuw gearrangeerde versies van overbekende klassiekers of juist minder voor de hand liggende Iron Maiden tracks. The Barrel House Tapes (een knipoog naar de obscure Iron Maiden demo-single van weleer) is al weer het vijfde album (Empire Of The Clouds meegeteld) van dit eigenzinnige project.

Initiator en bandleider Joey Bruers kiest hierbij (opnieuw) niet voor de gemakkelijkste weg. Op zoek naar nieuwe invalshoeken komen we uit bij een iets uitgebreider instrumentarium en nog meer afwijkende arrangementen dan we gewend zijn. Onder meer orgel (Wasting Love) en trompet (Powerslave, Phantom Of The Opera, Sanctuary) zorgen deze keer voor een nog rijkere luisterervaring. Er is dan ook weer een hele keur aan muzikale gasten (zie onderaan voor de indrukwekkende lijst met namen) ingezet om van The Barrel House Tapes een uniek eerbetoon te maken.

De kampvuur-uitvoering van Alexander The Great en een country-versie van The Number Of The Beast waren al eerder vrijgegeven via youtube, en maakten nieuwsgierig naar wat Maiden UniteD deze keer in petto zou hebben. Ik was vooral benieuwd naar echte oudjes (en persoonlijke favorietjes in hun oorspronkelijke vorm) als Sanctuary en Phantom Of The Opera; maar ook de indertijd synthesizer-gestuurde tracks van Somewhere In Time zouden een leuke uitdaging kunnen vormen.

Natuurlijk maakt Maiden UniteD er weer iets volledig eigens van. Eigenlijk dien je Maiden UniteD dan ook te beschouwen als een volledig eigen entiteit, want met de oorspronkelijke metal-insteek heeft dit uiteraard helemaal niks van doen. De energie is volledig anders, onvergelijkbaar. Het is interessant om de herkenbaarheid van de originele tracks terug te horen, maar wat er hier van gemaakt wordt vind ik zelf minstens even interessant. Juist omdat het zo anders is. Daarbij vind ik de overheersende atmosfeer van een ouderwetse kroeg (Tavern The Last Bow) erg leuk en passend gevonden.

Door te blijven zoeken naar een verruiming van de insteek blijft Maiden UniteD interessant vind ik. Met name de inzet van de jazz-trompet is behoorlijk gewaagd, maar blijkt goed uit te pakken. Het lijkt bijna bijzaak dat het hier gaat om min of meer gecoverde metal-klassiekers, puur beoordeeld naar het eindproduct wordt hier onbetwist een brok kwaliteit neergezet. Ik ben dan ook benieuwd hoe ver Bruers dit concept nog gaat doorzetten.

Doogie White - zang

Dennis Stratton - gitaar

Frank Beck - zang

Joey Bruers - basgitaar, gitaar, piano

Leon den Engelsen - orgels

Bart Hennephof - gitaar

Eric Vloeimans - trompet

Jeroen Voogd - zang

Daan Janzing - gitaar

Jos Severens - zang

Martijn Balsters - gitaar

Polle van Genechten - piano

Dirk Bruinenberg - drums

Tom Heijnen - drums

Ezster Anna Baumann - zang