Loading...

Majestic Downfall - Aorta

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-07-2021

Tracklist

01. Roberta
02. A Dying Crown
03. Aorta
04. Become Eternal

Het van origine eenmansproject Majestic Downfall lijkt meer en meer een heuse band te worden. Nou ja, in de studio maakt dat niet zo veel uit natuurlijk. Aorta is het zesde album van deze band, en mijn derde, sinds de kennismaking in 2015 met ...When Dead. Dit Mexicaanse gezelschap zet zich hoe langer hoe steviger op de internationale doomdeath-kaart.

Tijdens de pandemie schrijft en neemt Majestic Downfall hun nieuwste album Aorta op. Bestaande uit vier nummers in een speelduur van bijna zeventig epische minuten, zijn er nu geen taboes, geen regels of wat dan ook. De band neemt gewoon de muziek op waar ze van houden, waar de invloeden ook vandaan komen: nog altijd worden doom, death en een vleugje black vermengd tot onheil, verstikkend, vernietigend, bevrijdend, volkomen verwoest tot vreemd hoopvol - maar altijd een verpletterend, zeg maar gerust verwoestend geheel.

Zo blijft het bloed kruipen waar het al dan niet gaan kan, en blijft Córdova (gelukkig maar) hangen in zijn met droefenis doordrenkte klaagzangen. De gemiddelde metalfan zal waarschijnlijk niet lang genoeg blijven hangen, maar wij doomliefhebbers snakken naar deze waanzinnige lange albums. Roberta opent het album met maar liefst negentien minuten en veertig seconden epische death / doom. Het nummer is bij vlagen nogal melodieus, al is een (verrassende) tempoversnelling niet weg te denken. In het begin beukt de basgitaar lekker hard doorheen de melodieuze riffs, een gelaagdheid die mij wel ligt. Halverwege gaat het nummer naar een ingetogen, uitgerekte sfeerpassage, voordat het wordt gevolgd door een spetterende climax.

A Dying Crown begint erg rustig met ambient texturen, maar al snel slaan de logge riffs toe. Dikke, dichte aanlagen van de diverse snaren zetten de toon in een (opnieuw gelaagde) nekbrekende aanval. Probeer hier maar eens niet op mee te bewegen! Dit komt op mij over als methodisch en goed doordacht, maar het werkt uitstekend, ook na meerdere luisterbeurten blijf ik traag mee-headbangen tijdens dit nummer.

Titelnummer Aorta heeft een erg langzame maar daarom niet minder effectieve en zeer fraaie opbouw. ​​Het nummer verandert in een log beest totdat het terugschakelt naar een donker melodieus gedeelte bestaande uit sereen-cleane geluiden. Daarna volgt een goed geplaatst fragment van verpletterende riffs, waarna harmonieën verschijnen die een stiekem hoogtepuntje van het album vormen. De atmosfeer is bijbehorend dreigend; de wisselwerking met de daadwerkelijke muzikale uiting is nagenoeg perfect!

Afsluiter Word Eternal is wederom een kolos van negentien minuten, en misschien wel het meest afwisselende van het album. Meer agressieve stukken, maar juist ook een toefje gothic; Majestic Downfall zoekt hier duidelijk de grenzen op. Of nee, die bestonden juist niet. Deze band doet geheel z'n eigen ding, en dat bevalt mij prima zolang ze met die zware, deprimerende stukken doorgaan!

Jacobo Córdova - vocals, bass

Alfonso Sánchez - drums

Juan Manuel Dávalos Hernández - guitar

Alonso - guitar