Loading...

Makaak - Ma'kaak

Gepost in Reviews door Marc Brouwer op 21-04-2016

Tracklist

01. Incident 1 - Creature of White
02. Incident 2 - Inflate My Party
03. Incident 3 - Just About to Resort to Violence
04. Incident 4 - The Spot That Has No Boundaries

Eigenlijk is dit gewoonweg nu al geniaal. Waarschijnlijk heeft dat te maken met hetgeen Makaak nu al uitbrengt: muziek maken en doen waar je zin in hebt, ongeacht je achtergrond of voorkeur/liefde voor muziek. Marc, wat lul jij nou weer! Niet een hele rare opmerking jegens mijn persoon. Heel stiekem hoopte ik dat deze soort muziek (ik begin het nu zelf al een 'soort' te noemen) nog eens een keer gemaakt zou worden al dan niet door mijn helden van Mr. Bungle. Mr. Bungle? hoor ik sommigen zeggen: zoek die band maar zelf op dan ga je misschien de vergelijking horen.

Na die band nu twee keer genoemd te hebben ga ik verder met Makaak (ik denk ook niet dat de heren de vergelijking zullen schuwen). Laat ik de bands eens benoemen waar de mannen in gespeeld hebben dan kun je een kleine indruk krijgen van wat je dus vooral niet kan verwachten:

Patrick Oude Nijhuis (Gitaar): Brainfact en Vitamine 14.

Niels Achtereekte (Synths, Bass, Programming): Vitamine 14, Next Waste Dimension en Devious.

Arie Kampman (Vocals): Plusminus, Houwitser en Sublustris.

Al deze boven genoemde bands heb ik live mogen aanschouwen en ik kan je vertellen dat we hier te maken hebben met werkelijk uitstekende muzikanten. Mijn uit het oog verloren vriend Arie vond ik eigenlijk altijd al 1 van de beste death metal zangeres van Nederland die met zijn ziekelijk diepe grunts en helse screams me toch wel even kippenvel bezorgde. Daarentegen zag ik Patrick en Niels live ook hun apparaten op onorthodoxe manieren betasten, en zeer geweldige muzikale kunsten vertonen.

Wat vooral terug te horen is op het Makaak debuut zijn sterke invloeden van o.a. Frank Zappa , Faith No More en Electric Six, en kunnen we dus muzikale stukjes verwachten uit alle hoeken en gaten die er op het muzikale vlak bestaan en hier tot uiting worden gebracht. Althans veel daar van. Hoe de heren aan de titel komen (Ma'kaak) blijft voor dusverre een raadsel, maar ik verwacht dat er nog wel een dubbelzinnige gedachte achter zit.

Makaak's debuut EP, onlangs op 1 april 2016 verschenen, is onder eigen beheer opgenomen en uitgebracht door de leden zelf. Wat gelijk opvalt is denk ik Arie zijn voorliefde voor met name Faith No More en Mr. Bungle. Ik vind de zangpartijen enorm vergelijkend, en zeer goed uit de verf gekomen. Alle instrumenten zijn zeer goed gemixt en alles is ook goed herkenbaar te horen. Dat lijkt me best een lastige klus als je jazz, funk, pop en metal bij elkaar moet proppen.

Voor de leek is het ook zeer goed te volgen, je krijgt te maken met zeer lekkere swingende baspartijen en heerlijke rammende en scheurende gitaarpartijen. Mijn stille hoop is dat de nieuwsgierige luisteraar zich openstelt voor Makaak. Waarom? DAAROM!!! Jongens: heel veel succes toegewenst; en het is een killer plaat geworden! Tot live!

Arie Kampman - Vocals

Patrick Oude Nijhuis - Guitar

Niels Achtereekte - Synths, Programming, Bass