Loading...

Makaak & Replica, Plaza, Ermelo

Gepost in Specials door Peter Hagen op 12-11-2017

Eindelijk: het live-debuut van Makaak! Makaak is opgericht ergens in 2015 waarna het eerste levensteken, de EP "Ma'kaak", verscheen in april 2016. Zoals de band zelf beschrijft, hoppen ze ongegeneerd van genre tot genre, zonder de druk te voelen om gangbare 'liedjes' te maken.

Dit is dan ook de eerste keer dat we Makaak in levende lijven kunnen aanschouwen. Het voor ons alom bekende Plaza in Ermelo is hierbij het perfecte podium. De vijf bandleden vullen het podium behoorlijk met een tal van instrumenten die de band meegenomen heeft. Voor mij dan ook meteen de verrassing dat er fulltime een schuiftrompet wordt bespeeld. We worden van nummer tot nummer verrast door de band, die een set van een half uur speelt. Onder begeleiding van wat visuele effecten kan ik je verzekeren dat dit muziek is die je niet in één keer zal doorgronden. Het overgrote deel van de reacties die ik na het optreden hoor, verwijzen naar Mr. Bungle, wat naar mijn mening ook zeker terecht is. Niet alleen de muziek die a la jazz allerlei verschillende kanten opspringt gaat in die richting, ook het uitgebreide vocale arsenaal van frontman Arie vertoont gelijkenis met de zanger van die band. Een indrukwekkend optreden dat ons benieuwd maakt naar meer!

Als afsluiter deze avond speelt Replica. Geheel 'onverwacht' gaat het hier om een coverband. De band trakteert ons op een behoorlijk set aan Machine Head nummers, vervolgens nog een handje vol van de bekendste nummers van Fear Factory en als afsluiting ook nog een cover van Pantera en eentje van Sepultura. En dit deed de band zeker niet onverdienstelijk. De tracks klinken strak en vol overgave. De band zou nog wat kunnen werken aan de tijd tussen de nummers en wat details in de solo's. Misschien is een laatste aanbeveling nog, om de setlist wat groter uit te printen, of voor frontman Mattijs om ook op het podium z'n bril maar op te zetten, maar verder alleen maar lof over deze eerste persoonlijke kennismaking.

Plaza heeft zich opnieuw als een prima podium voor bijzondere acts getoond. Op naar de volgende keer!

Makaak [NL], Replica [NL]